<p>The Ramblers in de tijd van Theo Uden Masman, staand links.</p>

The Ramblers in de tijd van Theo Uden Masman, staand links.

(Foto: Collectie Nederlands Jazzarchief )

Stichting Kunst en Cultuur Huizen brengt boek over The Ramblers uit

  Cultureel

HUIZEN - De Stichting Kunst en Cultuur Huizen heeft het boek 'Maarrr ... wij komen terug' van Theo Uden Masman (1901 - 1965) uitgebracht. Hiermee is de wens van de voorman van The Ramblers na 75 jaar in vervulling gegaan.

In de hongerwinter van 1944-1945 schreef de oprichter en leider van het iconische radio-orkest The Ramblers, Theo Uden Masman, een boek over de eerste jaren van dat orkest. Na de Bevrijding had het boek moeten verschijnen, maar daar is het nooit van gekomen.

Manuscript
Het manuscript raakte uiteindelijk zoek, maar kwam begin dit jaar in handen van de Stichting Kunst en Cultuur Huizen. Met behulp van het Nederlands Jazz Archief, omroepicoon en muziekexpert Skip Voogd, alsmede Ramblerskenner, muziekarchivaris en geluidsrestaurateur Harry Coster werd het boek in productie genomen.

Tekst gaat verder na de afbeelding

De omslag van het boek.

De titel “Maarrr… wij komen terug” was de titel die Theo Uden Masman voor zijn boek had gekozen. De Huizer kunststichting vervolmaakte het met tientallen unieke oude zwartwit foto’s uit de jaren 1920 tot 1940.

Uitgaansleven
Het boek van Theo Uden Masman geeft een uniek kijkje in het uitgaansleven en het reilen en zeilen van de beginnende omroepzuilen in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw in ons land.

The Ramblers werden namelijk opgericht in 1926, in datzelfde jaar werd de VPRO gesticht nadat eerder de KRO, de NCRV en de VARA  het levenslicht zagen. De AVRO volgde in 1928.

Speelt nu nog
The Ramblers zijn het enige radio-orkest uit de begintijd van ons omroepbestel dat nog altijd bestaat. Het orkest speelt nu nog, maar dan onder leiding van drumlegende Cees Kranenburg, wiens vader Kees bij de oprichting al in het orkest speelde.

De titel was dan ook niet zomaar gekozen, want The Ramblers belven almaar terugkomen. Volgend jaar bestaan ze 95 jaar en dat wordt gevierd met de derde theatertour in vijf jaar tijd. De Stichting the Ramblers is gevestigd in Huizen en ook Cees Kranenburg woont er.

Verkrijgbaar
Het boek is verkrijgbaar in diverse boekhandels voor €22,99. Het kan ook besteld worden onder vermelding van 'Maarrr… wij komen terug' door €22,99 over te maken op rekening NL12RABO 0147576415 ten name van Stichting Kunst en Cultuur Huizen. Gelieve naam en bezorgadres door te geven. Dat kan via kunstencultuurhuizen@gmail.com.. 

The Ramblers waren sterk verbonden met het Gooi.

Meer berichten