Dieke de Jong heeft Kunstbende 2020 gewonnen in de categorie Dans.
Dieke de Jong heeft Kunstbende 2020 gewonnen in de categorie Dans. Foto: Bob Awick
Video

Dieke (17) wint categorie dans Kunstbende 2020

Cultureel

HUIZEN - Dieke de Jong (17) uit Huizen werd donderdag verrast met de eerste prijs voor de categorie Dans van Kunstbende 2020. Jong talent van 13 tot 18 jaar krijgt bij Kunstbende de kans hun talent te ontwikkelen en te exposeren. Er zijn veel artiesten uit voortgekomen, zoals Martin Garrix, Trijntje Oosterhuis, Claudia de Breij en Abdelkader Benali.

Met een vijfminutendans die de tegenstelling tussen chaos en structuur moet verbeelden, wist Dieke de jury te imponeren. "Dat is een tegenstelling die in mij zit. Ik ben chaotisch en altijd op zoek naar structuur", legt ze uit. Het succes van de jonge urban danseres die veel stijlen beheerst, komt niet uit de lucht vallen. "Ik heb in de aanloop naar Kunstbende uren extra getraind."

Geen leven zonder dans
Dieke begon rond haar vijfde, zesde jaar met dansen. "Ik weet het niet zo goed meer. Ik denk omdat vriendinnetjes dat toen ook deden." Nu kan ze zich een leven zonder dansen niet meer voorstellen. "Wat voor een ander een uurtje tv-kijken is, is dansen voor mij. Als ik mijn hoofd leeg wil maken, ga ik dansen."

Ze volgt al jaren lessen bij de Dynamic Arts Dance Academy bij Rebelsport. Docent Kim Tawjoeram zag daar met college Sean Bogaers hoe Dieke groeide en hoeveel talent ze heeft. "Ze kwam op een gegeven moment zelf aanzetten met de mededeling dat ze mee wilde doen aan de Kunstbende. Dat juichen wij natuurlijk toe, want dat is ook een manier om als danser te groeien."

Balans
Dieke: "Ik kende mensen die mee hadden gedaan en er goede ervaringen mee hadden. Hoe meer ik me erin ging verdiepen, hoe leuker het me leek. Dus heb ik me ingeschreven." Ze deed onderzoek en leerde daardoor veel over hoe je als mens in balans kunt blijven. Dat energieën, chakra's en aura's daar een rol in kunnen spelen.

De handhoudingen die meditaties kunnen versterken, mudra's geheten, inspireerde haar voor de choreografie van haar dans die ze zittend op de grond start en zijn daar duidelijk in terug te zien. "Ik moest een categorie aangeven, dus heb ik hip hop freestyle aangegeven, maar eigenlijk is het gewoon mijn eigen stijl, want het is zoveel meer."

Uren
Elk vrij uurtje trainde ze voor de spiegel om haar dans te perfectioneren. Dit naast de reguliere uren bij de Dynamic Arts Dance Academy en de Social Dans Academy waar ze inmiddels ook traint. En tussen haar lesuren en toetsen door, want ze zit in 6 vwo van Scholengemeenschap Huizermaat. Totdat ze eindelijk kon optreden, in het weekeinde midden in een toetsweek, want door het coronavirus moest Kunstbende zich ook aanpassen.

Normaliter kunnen deelnemers aan Kunstbende workshops volgen en ook samen op kamp. "Het leek me zo leuk om ook mensen uit andere creatieve disciplines te leren kennen. Maar het ging allemaal niet door. Ik leerde wel via Zoom wat andere dansdeelnemers kennen." Oorspronkelijk zou de voorronde in Noord-Holland in april zijn. Dat werd uiteindelijk september. Daar won ze uiteindelijk en mocht ze door naar de finale.

Uit mijzelf
"Daar heb ik voor mij een optreden gezien, omdat ik wilde weten hoe het podium eruitzag en hoe de belichting was. Normaliter kan dat van tevoren, maar nu niet. Ook wilde ik weten wat voor vragen ze hadden, zodat ik daar op voorbereid was." De hele tijd had ze het gevoel van competitie kunnen vermijden. "De dans moest uit mijzelf komen en dat is uiteindelijk ook wel gelukt, maar ik merkte toch ook wel dat je dan wilt winnen."

In een cirkel van licht, zittend op de grond met Oosterse muziek, start haar dans. De mudra's zijn duidelijk herkenbaar, net als haar strijd met de chaos. De Oosterse muziek gaat over in lounge-achtige muziek. Dieke staat op en danst op zoek naar balans. Een dans die haar de de hoofdprijs oplevert en waarmee ze afgelopen donderdag thuis werd verrast door Kunstbende.

Onwerkelijk
Ze wint daarmee een optreden bij de Nederlandse Dansdagen of The Notorious IBE, het internationale breakdance-evenement. "Dat is echt groots", licht Kim toe. "Tegenwoordig is Urban Dance erkend." Waar ze gaat optreden, hangt af waar de organisatie haar dans het beste vindt passen. "Het is allemaal nog zo onwerkelijk", zegt Dieke.

De prijs kan voor haar een springplank zijn voor een carrière in de danswereld. Denkt ze dat ze haar brood ermee kan verdienen in de toekomst? "Ik wist dat die vraag zou komen en heb daar over nagedacht. Het klinkt misschien cliché, maar als je er echt voor gaat, dan kan dat zeker. Ik heb er al wat dingen voor uitgezocht."


Uit de krant