Het Huizer Museum krijgt geld om coronaproof open te kunnen.
Het Huizer Museum krijgt geld om coronaproof open te kunnen. Foto: Carin van den Berg

65.500 euro Kikstartcultuurfonds voor coronaproof Huizer Museum

Cultureel

HUIZEN - Het Kikstartcultuurfonds heeft 65.500 euro beschikbaar gesteld aan het Huizer Museum, zodat het corona-proof open kan en veilig bezoekers ontvangen. Dat laat wethouder Marlous Verbeek de gemeenteraad weten in een memo weten.

Het geld is het resultaat van de regionale samenwerking tussen musea. Het plan voor de aanvraag werd namelijk geschreven door de regioconservator.

Entree
Met het geld kan het Huizer Museum de entree aanpassen en een online ticketing systeem biedt het publiek de mogelijkheid om online entreekaarten te kopen. Met een bezoekersroute kan op veilige afstand het museum te bezoeken. Er is nu ook budget om de publieksbegeleiding op goede wijze te verzorgen.

‘Daarnaast is het afgelopen jaar door een groot aantal vrijwilligers van het Huizer Museum gewerkt aan het waarderen van de museumcollectie. Vanuit het regionale samenwerkingsprogramma is een collectiemedewerker ter beschikking gesteld die als expert de collectiewaardering heeft begeleid’, laat de wethouder weten. ‘Door de sluiting van het museum is er ruimte ontstaan voor het aanpakken van deze omvangrijke klus. Museumzalen zijn ingezet voor de werkzaamheden en er is grote voortgang gemaakt.’

Erfgoedfestival
De regionale inzet voor het Huizer Museum was mogelijk door het stilvallen van de voorbereidingen voor het Erfgoedfestival. Dat zal nu plaatsvinden in de zomer van 2021. Het thema is ‘Grensverleggers, Uitvinders en Wereldverbeteraars in Gooi & Vecht’.

Vanwege corona zal er tijdens dit Erfgoedfestival veel aandacht zijn voor een buitenprogrammering met veel wandel- en fietsroutes, zodat het publiek op een veilige wijze van het erfgoed in de regio kan genieten.

Uit de krant