Voor de bibliotheek in Huizen was 2020 een bijzonder jaar vanwege corona en het 100-jarig bestaan.
Voor de bibliotheek in Huizen was 2020 een bijzonder jaar vanwege corona en het 100-jarig bestaan. Foto: Bob Awick

Jaarverslag bibliotheek: toch veel mogelijk in coronatijd

Cultureel

HUIZEN - Bibliotheek Gooi en meer en Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum hebben in 2020 een bijzonder jaar achter de rug. Terugkijkend in hun jaarverslag bleek toch nog veel mogelijk ondanks het coronavirus.

Als beide bibliotheken iets hebben mogen ervaren vanaf de eerste lockdown is het dat zij belangrijk zijn voor veel mensen en dat zij, ook als hun poorten gesloten zijn, nog heel veel (digitaal) voor iedereen kunnen betekenen.

Soms op andere en zelfs nieuwe wijze en met grote dank aan de flexibiliteit en inzet van hun klanten, vrijwilligers en medewerkers.  

Eerste lockdown
Eenmaal van de schrik bekomen hebben beide bibliotheken zich direct tijdens de eerste lockdown gericht op het (digitaal) voor iedereen open blijven. De online Bibliotheek, met voor leden gratis e-books, luisterboeken en tijdschriften, mocht zich in een sterk stijgende belangstelling verheugen.

Toen er iets meer mocht, werd in samenwerking met Versa Welzijn en met Vrijwilligerscentrale Huizen gestart met het thuisbezorgen van verrassingstassen bij 67+ers en personen met een kwetsbare gezondheid.

Scholen
Alle scholen in het werkgebied werden gebeld, om te inventariseren hoe de bibliotheken extra ondersteuning kon bieden, bijvoorbeeld door het leveren van speciale themacollecties.

Veel digivaardigheidstrainingen zijn doorgegaan. Er werd een extra cursus social media gegeven bij Bibliotheek Gooi en meer, voor alle ouderen die graag in contact wilden blijven met hun (klein)kinderen

Anderhalve meter
In de anderhalve meter bibliotheken konden gedurende enige maanden, weer boeken worden geleend. Toen dat helaas niet meer mogelijk was is de afhaalbibliotheek in het leven geroepen. Ook van de verrassingstassen, met vijf door de bibliotheek uitgezochte boeken uit genres naar keuze, werd veel gebruik gemaakt, meer dan 1.800 tassen gingen vorig jaar over de toonbank.

En er viel ook het nodige te vieren in 2020: de mooie tweede plaats voor de nieuwe Bibliotheek Huis van Eemnes in de Verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland en het honderdjarige jubileum van de Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum.

Het hele jaarverslag over beide bibliotheken in 2020: Een open bibliotheek in corona tijd, is te lezen op de website van de bibliotheek.

Uit de krant