Jongeren laten zien hoe zij denken over vrijheid met liedjes en dans.
Jongeren laten zien hoe zij denken over vrijheid met liedjes en dans. Foto: Ilse Kleiberg

Jongeren maken met Dynamic Arts speciale film over vrijheid

Cultureel

HUIZEN -  De viering van Bevrijdingsdag kan vanwege corona ook dit jaar niet doorgaan. Stichting Dynamic Arts dook met jongeren in het thema vrijheid en maakte hier een korte film van die vanaf 20.00 uur op 5 mei online komt.

Vorig jaar bij 75 jaar bevrijding zou Stichting Dynamic Arts al met 30 jongeren uit Huizen aan dit stuk werken. Dat zou een danstheaterstuk worden, maar kreeg dit jaar een andere wending. Het werd een korte film met het thema vrijheid.

Heel ander daglicht
“Een korte film waarin we met de jongeren bespreken wat vrijheid voor hun betekend. Van jonge brugklassers tot aan jonge twintigers die het concept vrijheid in een heel ander daglicht zien. Waar vinden we tegenstellingen, overeenkomsten, maar vooral verbindingen met toen en nu?”, legt Kim Tawjoeram van Dynamic Arts uit.

“De Tweede Wereldoorlog komt steeds verder van de huidige generatie af te staan. Het jaarlijkse stilstaan en het bewust vieren op 4 en 5 mei is algemeen en raakt verder van onszelf. Kunst is de perfecte manier waarop we de gedachten van geschiedenis, oorlog en vrijheid kunnen uiten en personaliseren. Behoefte aan verdieping, bewustzijn en diversiteit is wat we met dit project willen samenbrengen.”

Lockdown
De lockdown heeft een grote invloed gekregen op de leefwereld van jongeren. School via thuisstudie, weinig sociale contact momenten, weinig fysieke en creatieve stimulering, verveling, vereenzaming en grotere kans op burn-outverschijnselen.

“Voor de jongeren is het thema Vrijheid enorm relevant, niet alleen met de huidige situatie maar ook hun manier van zichzelf creatief uiten.” De deelnemers bestaan uit getalenteerde dansers, muzikanten, een filmmaker en een fotograaf. Dit zijn allemaal jongeren Huizen die zichzelf binnen dit project kunnen uiten.”

Professionele coaches
Onder begeleiding van diverse professionele coaches zijn de jongeren interdisciplinaire aan de slag gegaan met dans, muziek en film. Uit al dit materiaal is een korte film ontstaan die ook door een Huizer jongere is opgenomen en geëdit.

“De creativiteit, enthousiasme en energie die de jongeren in dit project hebben geplaatst is enorm motiverend geweest. Je ziet waarom creativiteit ontzettend belangrijk is voor het gevoel van vrijheid. Hoe de jongeren de link leggen met het verleden op hun eigen manier en met eigen inzichten is enorm mooi om te zien”, aldus Jay Haynes, hoofd choreograaf van het project.

De korte film ging vandaag op 5 mei, Bevrijdingsdag, om 20.00 uur in première op het YouTube kanaal van Stichting Dynamic Arts: www.youtube.com/c/DynamicartsNl035

Uit de krant