Wethouder Marlous Verbeek en Frans Bianchi, voorzitter Stichting Kunst en Cultuur Huizen.
Wethouder Marlous Verbeek en Frans Bianchi, voorzitter Stichting Kunst en Cultuur Huizen. Archieffoto: Bob Awick

Stichting Kunst en Cultuur pleit voor groter gemeentelijk budget hele sector

Cultureel

HUIZEN - De Stichting Kunst en Cultuur Huizen pleit in een brief aan de gemeenteraad voor een beduidend groter gemeentelijk budget voor het gehele kunst-  en cultuurlandschap van Huizen.

De kunststichting heeft gemerkt dat de wethouder voor Cultuur op dit moment weinig of geen financiële armslag heeft om aan de sector een adequaat gemeentelijke beleid aan te bieden. “Hoewel zij nadrukkelijk blijk geeft van een positieve grondhouding jegens de cultuur in ons dorp”, aldus voorzitter Frans Bianchi.

Nieuwe begroting
Daarom vraagt de Kunststichting  aan het college van burgemeester en wethouders en aan de gemeenteraad om in de nieuwe begroting voor het komende jaar een substantieel budget te reserveren. Zij denkt daarbij aan een minimum bedrag van €40.000,-- waarmee nieuwe en bestaande kunstzinnige en culturele activiteiten in de gemeente kunnen worden ondersteund.

“Het liefst zou de stichting zien dat er een plafondbedrag van €100.000,-- beschikbaar wordt gehouden, met dien verstande dat dit bedrag niet per se hoeft te worden opgemaakt. Het restant kan dan worden doorgeschoven naar het volgende jaar.”

Zwaar getroffen
De stichting wijst erop dat door corona de culturele sector zeer zwaar getroffen is, mede doordat sponsoren uit het bedrijfsleven door de coronamaatregelen geen of onvoldoende budget hebben om initiatieven binnen de culturele sector nog langer te steunen.

“We hebben veel waardering voor de Cultuurnota die de gemeenteraad zelf met zo veel kennis en inzet heeft opgesteld. Maar de raad zal ongetwijfeld hebben vastgesteld dat positief ingrijpen van de gemeentelijke overheid nodig is om aan de doelstellingen in de Cultuurnota gestalte te geven.”

Minister
Toen minister Van Engelshoven onlangs ruim € 149.000,-- voor de Huizer cultuur beschikbaar stelde, hoopte de Stichting Kunst en Cultuur Huizen natuurlijk dat daarvan een aantal belangrijke projecten, die al vóór corona in gang waren gezet, kon worden ondersteund. Maar dat bleek niet zo te zijn.

“Wij hebben wel voor één activiteit subsidie gekregen, maar dat was slechts iets meer dan 8% van wat wij gevraagd en nodig hebben. Dat zij niet over voldoende financiële armslag beschikt heeft de wethouder mevrouw Verbeek ons in een persoonlijk gesprek uitgelegd.”

Cultuurbeleid
“Zonder twijfel zal een groter cultuurbudget de wethouder in staat stellen te komen tot een inspirerend en gemotiveerd cultuurbeleid. Noodgedwongen zullen wij het leeuwendeel van onze projecten nu moeten doorschuiven naar het volgende begrotingsjaar.”

De stichting realiseert zich dat zij niet de enige culturele organisatie is die hard geraakt wordt door het huidige gebrek aan middelen en mogelijkheden. Daarom vraagt zij aan het college en de raad om kordate steun zoals hierboven beschreven voor het gehele cultuurlandschap van Huizen. “Dat zou passend zijn in het nieuwe elan dat de raadsbreed geformuleerde Cultuurnota ademt.”

Uit de krant