Afbeelding
Foto: Rein van Schagen

Theatervoorstelling in De Boerderij: ‘Titus’ laatste reis’

Cultureel

HUIZEN - Huizer Rein van Schagen speelt op zaterdag 23 april de voorstelling ‘Titus’ Laatste Reis’ in De Boerderij. 

Rein zal samen met Renette Kwakkenbos en Lisa van Schagen op het toneel staan. De aanvang van de voorstelling is om 20.15 uur. Tickets zijn te verkrijgen via spant.org/voorstellingen/titus-laatste-reis.

Priester en journalist
“Titus Brandsma was priester, hoogleraar filosofie, journalist en geestelijk adviseur van de katholieke pers”, vertelt Rein. “Op 26 juli 1942 overlijdt hij door mishandeling, ziekte en uitputting in concentratiekamp Dachau.”

Zes maanden eerder werd Titus gearresteerd door de Sicherheitsdienst, nadat hij de redacties van katholieke kranten en weekbladen overtuigde geen advertenties van de NSB te plaatsen. De voorstelling volgt Titus in die laatste periode van zijn leven.

Zes maanden terreur
“Het waren zes maanden van nietsontziende terreur, waarin zijn geloof danig op de proef wordt gesteld en waarin zijn standvastigheid en moed opvallen.”

“Maar ondanks zijn zwakke gestel weet Titus Brandsma zijn menselijkheid te behouden, biedt hij anderen troost en vergeeft hij zelfs zijn beulen.”

Underdog
Precies deze bijzondere eigenschappen hebben Rein geïnspireerd om deze voorstelling te maken. Zijn fascinatie ligt vaak bij de underdog; degene die in conflict komt met zijn omgeving. 

Zo speelde Rein in de voorstelling ‘De Piste’ een oude circusclown, verdwaald in zijn eigen wereld. Voor Theaterroute Huizen speelde hij de Laatste Visser, die zich verzet tegen de sluiting van de Zuiderzee. 

Kamp Almere
Ook schreef en regisseerde Rein de monoloog ‘Afscheid van kamp Almere’, het aangrijpende verhaal van een Molukse KNIL-militair die terugkijkt op zijn verblijf in Kamp Almere.

Uit de krant