Koningsdag 2019.
Koningsdag 2019. Foto: Bob Awick

Feest, taptoe, markt: Huizerse Koningsdag heeft vol programma

Kunst & Cultuur

HUIZEN - Na twee jaar op rij geen Koningsdag gevierd te hebben door de coronacrisis, gaat Huizen er dit jaar een groot feest van maken.

Op de website koningsdaghuizen.nl staat het hele programma dat onder auspiciën van Oranje Stichting Huizen in samenwerking met vele partners tot stand is gekomen.

Markten
De Oranjemarkt en de Kindervrijmarkt starten om 10.00 uur. Een kwartiertje later begint het eerste optreden van de dag, uitgevoerd door shantykoor De Zoute Zee.

Even voor elven komt de Drum- & Showband MCC uit Laren aangemarcheerd op het Oude Raadhuisplein, waarna om 11.00 uur de Koningsdag officieel geopend wordt door Burgemeester Niek Meijer. Hij doet dat samen met Marie-Odette Brienesse, winnaar van de scholierenverkiezingen.

Gedecoreerden
Op het Oude Raadhuisplein zitten op dat moment ook de gedecoreerden. Dat zijn inwoners van Huizen die Koninklijk onderscheiden zijn vanwege hun bijzondere verdiensten voor onze samenleving.

De Drum- & Showband MCC speelt vervolgens het Wilhelmus en dan kan het feest beginnen. Het programma van de rest van de dag zit vol met optredens van dansgroepen uit Huizen en bekende artiesten. 

Taptoe en Plein 2000
Om 18.00 uur stopt het feest in het Oude Dorp. Deze gaat vloeiend over naar Plein 2000, waar van 13.00 tot 16.00 uur Huizens Got Talent heeft plaatsgevonden.

Met een vernieuwde organisatie van het avondprogramma is de verwachting dat er geknald gaat worden op het plein. Er zijn diverse optredens van artiesten en dj’s. 

Taptoe
De Huizer Taptoe vindt ook weer plaats. Deze wordt van 20.00 tot 22.00 uur gehouden op het hoofdveld van s.v. Huizen.

Het is de zevende keer dat gemeenteraadslid Rob Bource de Taptoe organiseert, met ondersteuning van Stichting Combinatie van Korpsen.

Geen kermis
Hoewel het programma lijkt op een feest als vanouds, zal Huizen toch één onderdeel moeten missen: de kermis. “Vanwege de coronacrisis hebben veel exploitanten hun attracties verkocht”, legt de organisatie van Koningsdag Huizen uit.

“De attracties die er nog zijn hebben het voor het uitkiezen waar ze met de vele Oranjefeesten willen staan, en dat is helaas niet Huizen geworden. Jammer. We hebben er veel werk aan gehad! Volgend jaar beter…”

Uit de krant