Jimmy Nelson signeert zijn boeken, geflankeerd door de Huizer Klederdrachtgroep.
Jimmy Nelson signeert zijn boeken, geflankeerd door de Huizer Klederdrachtgroep. Foto: Bob Awick

Handtekeningen en levensverhaal van fotograaf Jimmy Nelson in Huizer Museum

Cultureel

HUIZEN - Wereldberoemd fotograaf Jimmy Nelson stond zaterdagmiddag tegenover een grote groep mensen die ademloos naar zijn levensverhaal zaten en stonden te luisteren.

In een meer dan volle museumzaal op de eerste verdieping van het Huizer Museum nam de fotograaf zijn toehoorders mee in de reis van een verloren jongere met een moeilijke jeugd naar een uniek en gevierd fotograaf.

Het eerste dat Jimmy Nelson zei toen hij 10 december het museum binnenstapte was: “We gaan het anders doen dan ik gewend ben, ik heb geen beelden bij me”. Het was het begin van een bijzondere middag.

Manier van leven
“Een tafel, een tjokvolle museumzaal en een fotograaf die vertelt waarom hij fotografeert en hoe zijn werk een manier van leven en ontmoeten is”, schetst directeur Nienke de Wit de middag.

“Jimmy Nelson nam ons met humor en passie anderhalf uur mee in verhalen van ver en liet ons zien hoe hij contact maakt met mensen waar je geen taal mee kunt delen, alleen het menszijn.”

De zaal zat zo vol dat er helaas er ook mensen naar huis zijn gegaan die het vanaf de trap moesten volgen en de zaal niet meer in konden. “We hadden wel aanloop verwacht, maar dat het zo vol zou worden hadden we niet voorzien”, aldus de directeur.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Een propvolle museumzaal. Foto: Vincent Snoek

Fotoboek
Aanleiding voor de lezing was het nieuwste boek van de Brits-Nederlandse fotograaf, Between the Sea and the Sky. Tijdens de recente pandemie werd ook Nelson geconfronteerd met reisbeperkingen.

Hij realiseerde zich dat hij niet naar de uiteinden van de wereld hoeft te trekken om uitzonderlijke menselijke schoonheid te ontdekken. Zijn artistieke reis voerde dit keer van Zeeland tot Friesland langs twintig traditionele culturen van Nederland. Dat leidde tot een nieuw kunstboek.

Het boek bestaat uit intieme portretten en iconische landschappen en is rijkelijk geïllustreerd met geschiedenissen, mythen en handgetekende landkaarten. 528 pagina’s over Nederlands erfgoed en streekdracht. 

Huizer Klederdrachtgroep
Ook de Huizer Klederdrachtgroep heeft meegewerkt aan het boek. “Geweldige foto’s op de hei en portretten van licht doorlatende mutsen. Huizer dracht gezien door de ogen van een kunstenaar”, schets Nienke de Wit.

Met behulp van de bekroonde gratis Jimmy Nelson-app worden unieke videobeelden achter enkele afbeelding onthult. Nelson signeerde zijn boeken, die ook te koop zijn in het Huizer Museum, voor een lange rij bezoekers. 

“We hebben naar aanleiding van dit succes met de organisatie contact over een herhaling of een andere activiteit in een andere setting. We zijn reuze benieuwd wat daaruit gaat komen”, sluit de directeur af.


Geanimeerd vertelt Jimmy Nelson over zijn werkwijze. Foto: Huizer Museum

Uit de krant