Tentoonstelling Huizer Museum

‘Een greep uit de collectie’ van Potterie de Driehoek servies van verzamelaarsechtpaar Thea en Eef de Hilster

25 mei 2023, 15:56 · leestijd 9 minuten Kunst & cultuur
Afbeelding
Foto: Marinka Hilders

Het Huizer Museum is nog gesloten wanneer we aankloppen. In de aankomsthal staan al verschillende voorwerpen van het servies van Potterie de Driehoek. Dit is pas een voorproefje van de oase aan servies die beneden wordt tentoongesteld.

Eerder deze maand heeft het Huizer Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Grepen uit een collectie’ geopend. De expositie bestaat voor 95 procent uit de persoonlijke collectie van Thea en Eef de Hilster. In de afgelopen 50 jaar hebben zij meer dan 7000..

De vaas met de mensfiguren, achteraan, is een van de laatste aankopen die ze hebben gedaan.
Niet al het servies van de Driekhoek vinden De Hilsters mooi. Dit servies met Gouden randjes en opdruk springt er voor hun echt uit. Ze wilden het eerst zelfs niet verzamelen.Op dezelfde hoogte in de kast, helemaal rechts, staat diabolo koffiepot. In dit ontwerp zijn het filter en koffiekan één. “Kijk, er zit een los filter in. Daar schepte je dan de koffie op. Als je deze kwijt was dan kon je een nieuwe kopen, maar er konden ook papieren filters in. Die kwamen net in zwang.”Ze hebben verschillende formaten van de koffiekan staan. “Voor drie, zes en tien koppen. De kopjes hadden dezelfde schuinte als de kannen.” Echt design, maar niet praktisch. “Je kan niet zien hoe vol je de kan schenkt. Met een los filter kun je het optillen om te kijken hoe ver je bent. Bij deze moest je het precies afgemeten hebben.”
Dit is niet zomaar een paddenstoel. De kap is een asbak en in de stam kunnen sigaretten worden bewaard. Ook zijn op de foto de prototypes van de verpakking te zien. "Deze heeft iemand uit de container gered toen ze de fabriek gingen leegruimen."
Afbeelding
De zolder van hun huis in Purmerend staat vol met stellingkasten met servies van Potterie de Driehoek.
Afbeelding
In de  woonkamer staan stellingen, kasten en vensterbanken vol met servies. "We hebben in de woonkamer 180 theepotten en koffiepotten en nog iets van 200 vazen. We kunnen uitstekend leven in ons kleine museum."
Afbeelding
Afbeelding
Deze pot is het model Amsterdam. Cor van Tricht was geïnspireerd voor de bovenkant door het matrozenmutsje van een Franse matroos die hij in Amsterdam zag."Want kijk, als je hem zo bekijkt, is het net een matroos die voorbij loopt."
Het favoriete
De geel met bruine servies, zijn voorbeelden van het servies dat familie de Hilster thuis in de kast heeft staan. Met dit servies is de verzameling begonnen. Ze kochten het na hun huwelijk en gebruiken het nog steeds dagelijks. "Zelfs de ovenschalen gebruiken we regelmatig, en zijn nog helemaal goed."