'Gedoe' om verbouwingen, zoals hier in de Schipperstraat, is een belangrijk argument voor een nieuw onderzoek.
'Gedoe' om verbouwingen, zoals hier in de Schipperstraat, is een belangrijk argument voor een nieuw onderzoek.

Onderzoek nieuwe monumenten

Cultureel

HUIZEN - Het college heeft plannen om onderzoek te doen naar nieuwe monumenten. Het geld om deze plannen uit te voeren is er nog niet. "Maar dat komt er wel binnenkort", aldus wethouder Gerrit Pas in een interview aan Radio 6FM afgelopen zaterdag.

Regelmatig ontstaan er discussies in Huizen als er panden gesloopt of verbouwd gaan worden. Zoals bijvoorbeeld in de Schipperstraat of Valkenaarsstraat. In het ene geval betreft het een monument, in het andere niet. Wat wil de gemeente met die panden? Dat is een belangrijke vraag en reden voor een onderzoek.

Waarde
"In het verleden is er veel gebouwd en ook veel verloren gegaan. Pas achteraf ben je je bewust van de waarde van dit alles. Om nu sloop te voorkomen moet je weten wat de moeite waard is om te behouden en daarom doe je onderzoek naar de kwaliteit van gebouwen."

"Is het bijzondere architectuur? Is het typerend voor de bouw in Huizen? Is het nog mooi gaaf? Daar doe je onderzoek naar", aldus Pas in antwoord op het belang van een monumentenlijst.

Monumentenlijst
Huizen is al in het bezit van een monumentenlijst. Pas: "In de jaren 80 is onderzoek gedaan naar panden uit 1850 tot 1940. Daar zijn monumenten uit naar voren gekomen en die beschermen we ook."

"Deze lijst is nu gedateerd. We willen die lijst nog eens tegen het licht houden en uitbreiden met panden van na 1940." Het is de bedoeling dat hetzelfde externe bureau dat ook het onderzoek in de jaren tachtig van de vorige eeuw deed nu weer een onderzoek doet.

Monumentencommissie
"Dit doen zij aan de hand van literatuur en ze kijken ter plekke. Ook wordt de monumentencommissie hierbij betrokken en zullen we de Historische Kring en Vrienden van het Oude Dorp vragen om suggesties", licht Pas toe.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant