Willem Meijerman bij het teruggevonden schilderij van burgemeester Hendrik Rebel.
Willem Meijerman bij het teruggevonden schilderij van burgemeester Hendrik Rebel. Foto: Dick Dekker

Verdwenen burgemeestersschilderij gevonden

Cultureel

HUIZEN - De zoektocht naar het verdwenen schilderij van de Huizer burgemeester Hendrik Rebel is met succes bekroond. Deze week bleek het, in uitstekende staat, te hangen in de archiefruimte van het gemeentehuis in Huizen.

Hendrik Rebel was burgemeester van Huizen van 1827-1851. Hij heeft zich tijdens zijn ambtsperiode onder meer sterk gemaakt voor de aanleg van de eigen haven. Die haven kwam er uiteindelijk in 1854, drie jaar na zijn dood. Het is misschien vanwege deze verdienste, dat er destijds een schilderij van hem is gemaakt.

Onbekend
Het bestaan van het schilderij was tot voor kort vrijwel onbekend. Pas toen Willem Meijerman in 2016 onderzoek ging doen naar de burgemeesters van Huizen, kwam er via de familie Rebel een foto van het schilderij tevoorschijn.

Verder bleek uit een foto uit 1938 dat het schilderij aan de wand heeft gehangen in het oude raadhuis aan de Lindenlaan. Maar niemand wist meer waar het was. Het hing niet in de eregalerij van burgemeesters in het huidige gemeentehuis.

Facebookbericht
Het eerste onderzoek door de gemeentearchivarissen in Huizen en Naarden leverde niets op. Een Facebookbericht van Meijerman leidde tot een extra zoekactie van gemeentearchivaris Dick Dekker en dit keer was het wel raak.

Een fraai schilderij in een zware houten lijs werd gevonden in de archiefruimte van het gemeentehuis. Het schilderij is gesigneerd door T. de Jong, dat waarschijnlijk staat voor Toon de Jong (Laren 1879 – Vlaardingen 1978). Het zou een aanwinst zijn voor de eregalerij.

Boek
In het boek 'De burgemeesters van Huizen 1813-2017', dat in november verschijnt, is ook informatie te vinden over Hendrik Rebel. Het boek is een uitgave van de Historische Kring Huizen en wordt geschreven door Willem Meijerman.

Uit de krant