In 2010 werd voor het laatst de gemeentelijke kunstprijs uitgereikt.
In 2010 werd voor het laatst de gemeentelijke kunstprijs uitgereikt. Foto: St. Kunst & Cultuur Huizen

Stichting Kunst & Cultuur neemt initiatief voor Huizer Kunstprijs

Cultureel

HUIZEN Bestuur en werkgroep van de Stichting Kunst & Cultuur hebben besloten een eigen Kunst- en Cultuurprijs in het leven te roepen. De prijs zal worden uitgereikt tijdens de Poëzie Avond op 31 januari in De Boerderij.

"Huizen heeft een zeer actieve kunstwereld waarin tal van kunstenaars met een hoog niveau zich manifesteren. Tijdens de laatste Atelierroute bleek weer eens hoe divers het kunstlandschap van Huizen is", stelde de stichting vast. "Huizen kent sinds 2010 geen Gemeentelijke Kunst- en Cultuurprijs meer en dat voelt volgens ons ongemakkelijk."

Gala
De gemeente stelde in een beleidsnota in 2011 voor om de gemeentelijke kunstprijs in 2015 uit te laten rijken op een door de Stichting Kunst & Cultuur georganiseerd kunstprijzengala.

"De stichting trof daarvoor conform de prestatieafspraken voorbereidingen. Echter van gemeentezijde kwam geen enkele reactie op de correspondentie en subsidieaanvraag.

Nut en noodzaak
Een nieuwe poging in 2016 strandde doordat de gemeente de gevraagde subsidie halveerde en kort gezegd liet weten twijfels te hebben over nut en noodzaak van haar eigen kunstprijzen", aldus Frans Bianchi, voorzitter van de Stichting Kunst & Cultuur.

De kunststichting vond dat een te zwakke basis voor een geloofwaardig prijzengala en gaf de opdracht terug. "Hoewel de Gemeentelijke Kunst- en Cultuurprijs nooit met een besluit officieel is afgeschaft, zijn er in het gemeentehuis ook nooit initiatieven ontplooid om er een vervolg aan te geven." Dit gat zal de stichting nu zelf gaan opvullen met een nieuwe Huizer Kunstprijs.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant