Frans R. Bianchi overhandigt het bordje.
Frans R. Bianchi overhandigt het bordje. Foto: St. Kunst en Cultuur

Herinneringsbordje Wilhelmina voor Huizer Museum

Cultureel

HUIZEN - Stichting Kunst & Cultuur Huizen heeft een bord dat is gemaakt naar aanleiding van het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina, geschonken aan het Huizer Museum.

Museumdirecteur Nienke de Wit nam het uit handen van de voorzitter van de kunststichting, Frans R. Bianchi, in ontvangst. Bijna 80 jaar geleden liet het gemeentebestuur van Huizen, onder leiding van de toenmalige burgemeester Egberts, het jubileumbordje maken.

Hoogste klassen
Het jubileumbordje was bestemd voor de kinderen uit de hoogste klassen van de lagere school. Ze kregen het op school uitgereikt op 1 september 1938. In die tijd had Huizen ongeveer 9.000 inwoners.

De kinderen van destijds, voor zover ze nog in leven zijn, hebben nu een leeftijd van tegen de negentig jaar. Hoeveel bordjes er nog in Huizer families worden bewaard, is moeilijk te zeggen.

Wilhelmina
Het herinneringsbordje is van blauw plateel en toont in het midden de beeltenis van koningin Wilhelmina. Verder staat er op '1898-1938', links en rechts het wapen van Huizen met het melkmeisje en de mededeling 'Aangeboden door het gemeentebestuur Huizen'.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant