De poster met de tekst 'Care for each other, don't forget the refugees', ontworpen door een jongen in Syrië.
De poster met de tekst 'Care for each other, don't forget the refugees', ontworpen door een jongen in Syrië.

200 posters voor vluchtelingen op Plein 2000

Human Interest

HUIZEN - Twee jongedames hebben samen met vrienden vannacht 200 posters met de tekst 'Care for each other, don't forget the refugees' opgehangen op Plein 2000. Ze willen hiermee aandacht vragen voor de situatie van vluchtelingen.

De poster is gemaakt door een Syrische jongen die in Aleppo woont, die ze op internet hebben ontmoet. Hij maakt daar dagelijks het oorlogsgeweld mee en heeft diverse vrienden en familieleden verloren.

Ander geluid
De dames hopen met de actie een ander geluid te laten horen als het gaat om de komst van vluchtelingen naar Nederland.

"Wij leven in een land met vrijheid van meningsuiting. We accepteren daarom ook de keuze van mensen om te protesteren tegen vluchtelingen, hoewel wij dat niet zouden doen."

Protesteren
"Het probleem dat wij hebben is dat er ook veel mensen zijn die protesteren tegen de komst van  vluchtelingen zonder dat ze precies weten wat er nou speelt in Syrië, Palestina en andere gebieden."

Dat maakt de dames 'boos'. "Hoe kunnen mensen namelijk zo hard zijn en tegen vluchtelingen zeggen dat ze ons land niet in mogen zonder dat ze weten wat er speelt? "

Begrip
"Wij denken namelijk dat als mensen meer onderzoek zouden doen naar de reden waarom mensen naar Nederland vluchten er veel meer begrip zou ontstaan."

"Want laten we eerlijk zijn. Als er in Nederland zou gebeuren wat er nu op sommige plekken in de wereld gebeurd, zouden we toch ook willen dat we naar een ander land zouden kunnen vluchten."

Vrede
"Wij denken dat ieder van ons, elk individu, zijn best zal doen om zo een gelukkig mogelijk leven te leiden. Wie zijn wij dan om deze mensen een leven in vrede te ontzeggen?"

"Het lijkt ons daarom ook heel gaaf om mensen te laten nadenken voordat ze zo een harde mening hebben over vluchtelingen. Oorlogen bestaan uit geweld en dat is nou net niet wat wij willen! Hoe mooi zou het zijn als we de mening van mensen zouden kunnen beïnvloeden zonder geweld, maar bijvoorbeeld met kunst!"

Update
De posters waren vanmorgen vroeg al weer verwijderd. "We denken dat de gemeente dat heeft gedaan. We hadden op het gemeentehuis heel veel posters geplakt", laten de actievoerders nog weten,

Bij navraag bij de gemeente blijkt dit inderdaad het geval te zijn. "Je mag nu eenmaal niet zomaar overal posters plakken in Huizen. Daar zijn regels voor. Dat mag alleen op speciale zuilen die verspreid in Huizen staan", aldus een woordvoerder.

Uit de krant