Straf voor Huizer vechtersbaas | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Straf voor Huizer vechtersbaas

  Mensen

HUIZEN - De rechtbank in Utrecht heeft een 27-jarige man uit Huizen, een werkstraf van 100 uur en twee weken voorwaardelijk gelegen vanwege geweld met een knuppel en vrijheidsberoving. Een 28-jarige Huizer werd vrijgesproken. 

Twee andere mannen, een 48-jarige man uit Baarn en een 27-jarige garagehouder uit Eemnes, de maximale werkstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf op gelegd vanwege deze uit de hand gelopen ruzie.

Ruzie
De mannen werden veroordeeld wegens hun betrokkenheid bij vernieling, openlijk geweld en vrijheidsberoving tijdens een ruzie op 6 januari die begon in de plaatselijke kroeg Staal in Eemnes. De 27-jarige Huizer bewerkte op de Koeienrotonde in die gemeente een auto met een honkbalknuppel.

Na een zitting van bijna vier uur gaf de politierechter in haar uitspraak te kennen dat deze zaak niet misstaan had voor een meervoudige kamer. Bovendien sprak ze in strenge bewoordingen haar afschuw uit over wat er gebeurd was.

Geen spijt
"Het zijn onvoorstelbare feiten. U heeft uw boosheid losgelaten op goederen en mensen en daarbij ging u steeds een stap verder." De officier had tegen de twee belangrijkste verdachten celstraffen van drie maanden geëist. Opmerkelijk was dat alleen de man die werd vrijgesproken zijn spijt betuigde ten opzichte van de slachtoffers.

Wat een gezellige nieuwjaarsborrel in dorpscafé Staal aan de Wakkerendijk in Eemnes moest worden, ontaarde in een gewelddadige veldslag op verschillende plaatsen in het dorp. Voor het café vond het eerste incident plaats waarbij een Eemnesser een klap op zijn kaak zou hebben gekregen van een 27-jarige plaatselijke garagehouder.

De aanleiding zou een meisje zijn. Bovendien zou het slachtoffer sowieso al slecht hebben gelegen bij de Eemnesser en een aantal van zijn vrienden vanwege treiterend gedrag, bleek tijdens de zitting.

Verhaal halen
Het slachtoffer pikte dat niet. Na het betreffende meisje later die avond onder druk te hebben gezet om het adres te geven, ging de man rond twee uur ´s nachts verhaal halen bij de ouders van zijn belager. De man zou hebben gescholden en er zouden bloempotten bij het huis zijn omgegooid.

De garagehouder was op dat moment in café Rex in Hilversum maar kreeg een alarmerend telefoontje van zijn moeder. Hij reed meteen naar huis, trommelde een paar vrienden op, gooide twee knuppels in de zijn auto en ging op zoek naar zijn slachtoffer.

Koeienrotonde
Bij de Koeienrotonde trof hij de zus van de Eemnesser met haar vriend en reed het stel klem. Gewapend met een honkbalknuppel sloeg hij direct haar vriend knock out.

De Huizer maat van de Eemnesser nam met een soortgelijke knuppel de auto van het stel onder handen en de vriend uit Baarn dwong de jonge vrouw mee te gaan in de auto.

'Voorpui eruit'
Bij het huis van haar broer aangekomen zagen getuigen de 27-jarige garagehouder direct met een knuppel op de deur bonkte. Zijn maat riep: "Hup die voorpui eruit, dan kunnen we naar binnen." Er werd met een fiets gegooid en uiteindelijk toen dat allemaal niets opleverde droop het gezelschap af.

De rechter gaf toe getwijfeld te hebben over het wel of niet opleggen van celstraffen, zoals de officier eiste. Ze koos er uiteindelijk voor om dat niet te doen, omdat geen van de mannen een strafblad had en er geen patroon van geweld zichtbaar was.

Smartengeld
Ook dat twee van hen een eigen bedrijf hebben, waardoor ze in de financiële problemen zouden komen en de mannen de geleden schade moeten betalen, besloot ze de zwaarst mogelijke werkstraf op te leggen. De slachtoffers hebben bij elkaar zo’n achtduizend euro schadevergoeding waarvan 2000 smartengeld toegewezen gekregen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>