Murk Feitsma in actie. Hij doet mee aan van Hoek tot Helder om geld in te zamelen voor de Hartstichting.
Murk Feitsma in actie. Hij doet mee aan van Hoek tot Helder om geld in te zamelen voor de Hartstichting. Foto: De Kunst van Fotografie

Kitesurfer Murk Feitsma doet mee aan Hoek tot Helder voor de Hartstichting

Mensen

HUIZEN - Murk Feitsma (33) is vader van een jonge dochter en woont met zijn gezin in Huizen. Zijn grote hobby is kitesurfen en die gaat hij nu inzetten om geld in te zamelen voor de Hartstichting door mee te doen aan Hoek tot Helder.

Dit is een kitesurfmarathon van Hoek van Holland naar Den Helder van 130 kilometer. "Ik doe mee omdat het een uitdaging is voor mij als sporter, maar ook omdat ik persoonlijk weet wat hart- en vaatziekten met je kunnen doen."

Hartaanval
Murk vertelt dat zijn vader en opa allebei zijn overleden aan een hartaanval. "Waarschijnlijk doordat hun aderen zijn dichtgeslibd, maar dat is toen nooit onderzocht."

"Ik word zelf elke vijf jaar gecontroleerd en bij mij is het nog in orde, maar het is iets dat met het verstrijken der jaren erger wordt. Het goede doel spreekt mij dus zeker aan."

Gedoneerd
Om deel te mogen nemen moet hij minimaal 750 euro inzamelen, maar hij mikt hoger: op 1.000 euro. "Er kan nog tot 18 augustus worden gedoneerd. Dan gaat het zogeheten windraam open. We moeten de wind in de rug hebben."

Wanneer Hoek tot Helder dus precies wordt gehouden, is niet bekend. Dat is ergens in een weekeinde tussen 18 augustus en 21 oktober. "Als de wind goed is, dan krijgen we bericht en gaan we ervoor", zegt Murk, die inmiddels al acht jaar frequent kitesurft.

Materiaal
"Daarvoor was ik een windsurfer. Tot mijn oom ergens een kitesurfboard vond en de eigenaar deze niet binnen een jaar kwam ophalen. Toen kreeg ik hem. Via Marktplaats heb ik toen een kite gekocht. Iets dat ik nu iedereen zou afraden, want je weet niet of het materiaal veilig is."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant