Marian zet zich in tegen roken op plekken waar kinderen komen | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Marian van den Berge bij een van de openbare speelplaatsen. Ze hoopt dat mensen in ieder geval hier niet willen roken als er kinderen bij zijn.
Marian van den Berge bij een van de openbare speelplaatsen. Ze hoopt dat mensen in ieder geval hier niet willen roken als er kinderen bij zijn. (Foto: Bob Awick)

Marian zet zich in tegen roken op plekken waar kinderen komen

  Mensen

HUIZEN - Raadslid Marian van den Berge van GroenLinks pleitte onlangs in de gemeenteraad om meer te doen voor een rookvrij Huizen. Het is een onderwerp dat haar aan het hart gaat.

Ik heb te vaak gezien wat voor gevolgen roken heeft. We weten dat roken schadelijk is en we moeten niet wegkijken", zegt ze. Ze wil dat het onderwerp bespreekbaar wordt en dat mensen op plekken waar kinderen komen niet meer roken, zoals bij de openbare speelplaatsen.

Schadelijk
Ze verloor haar vader aan longkanker. "Hij wist niet hoe schadelijk roken is. Ik ben zelf ook opgegroeid in een tijd dat het gebruikelijk was om te roken en je bij de oppas een asbakje kreeg."

"Tegenwoordig is bekend dat roken en ook meeroken schadelijk is. Zelfs als mensen buiten hebben gerookt en ze komen naar binnen, dan nemen ze nog steeds giftige stoffen mee in hun kleren, blijkt uit onderzoek."

Verslaafd
Zelf heeft ze ook gerookt en weet dat het niet makkelijk is om te stoppen. "Er wordt vaak gezegd dat het de keuze is van mensen zelf. Wie verslaafd is, heeft echter niet die keuze. Als je al vanaf je 15e rookt, is het lastig om te stoppen."

"Daar moeten we mensen bij helpen en dit gebeurt ook. We kunnen rokers ook in ieder geval vragen om dan niet te roken op plekken waar kinderen zijn en uitleggen waarom. Het verbaast me dat er nog steeds zoveel gerookt wordt in de nabijheid van kinderen. De hoeveelheid peuken die in en om speeltuinen ligt, vind ik ronduit schokkend."

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>