Haikubundel van Ben de Veth en Simone Stawicki | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Ben de Veth en Simone Stawicki met hun haikubundel 'De stilte ruist'.
Ben de Veth en Simone Stawicki met hun haikubundel 'De stilte ruist'. (Foto: Antoon F. Bruggeling)

Haikubundel van Ben de Veth en Simone Stawicki

  Mensen

HUIZEN Bussumer Ben de Veth heeft een haikubundel uitgegeven met verbeeldingen van kunstenares Simone Stawicki, winnaar van de Huizer Cultuur Award 2018. De titel van het boek is 'De stilte ruist', dat vanaf 14 september verkrijgbaar is.

"Haiku is een eeuwenoude Japanse dichtvorm. Kleine gedichtjes, die veel zeggen", aldus Ben. Al vanaf zijn zestiende maakt hij gedichten. Het was in Parijs toen hij kennismaakte met haiku's en hij was meteen verkocht.

Kunstvorm
Ben probeert zich al sinds de jaren '80 in deze kunstvorm te bekwamen. "De ontmoeting met deze dichtvorm raakte me diep. Juist de beperking van het woord bleek tot mijn verrassing veel effectiever dan de lengte van de zinnen die ik doorgaans in mijn werk als planoloog gebruikte."

De haiku's ontstaan soms snel, andere keren kan het weken duren voor er iets op papier staat. Ben: "Het is niet makkelijk om een gedicht van enkele regels te maken. Een minimum aan woorden met een zo groot mogelijke beleving is de essentie van een haiku."

Indringend
In 'De stilte ruist' proberen Ben en Simone momenten die hen raakten te verstillen en tegelijk indringend tot leven te brengen. Ben kwam via zijn werk in 2017 in contact met beeldend kunstenaar Simone. Hij zag in haar werk dezelfde emoties die hij in zijn gedichten wilde verwoorden.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>