Regio zoekt zeker 100 pleegouders | Nieuwsblad voor Huizen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Een kind opvangen in een thuissituatie is beter dan in een instelling.
Een kind opvangen in een thuissituatie is beter dan in een instelling. (Foto: Spirit )

Regio zoekt zeker 100 pleegouders

  Mensen

REGIO -  De Regio Gooi en Vechtstreek is op zoek naar zeker honderd nieuwe pleegouders die kinderen in nood stabiliteit, rust en veiligheid kunnen bieden. "Dat kan parttime, in de vorm van crisisopvang of voor langere tijd", vertelt Karin van Hunnik, wethouder in Laren en coördinerend wethouder op dit dossier.

Het gaat om kinderen tot 21 jaar die thuis in een onveilige situatie verkeren door bijvoorbeeld een moeilijke echtscheiding of wanneer ouders even niet in staat zijn goed voor hun kinderen te zorgen.

Screening
Het is onduidelijk waardoor het tekort aan pleegouders is ontstaan. Van Hunnik: "Mogelijk waren mensen voorheen vanuit hun geloof meer bereid hun hart en huis open te stellen, maar het kan ook de angst voor de screening zijn die voorafgaat aan het pleegouder worden." Meer informatie over de screening is te vinden op www.pleegzorg.nl.

Nieuwe pleegouders worden getraind en zij kunnen gedurende de zorg continu terugvallen op de professionals. "Pleegouder zijn kan best ingewikkeld zijn", zegt Van Hunnik. "Je moet goed binnen de situatie kunnen manoeuvreren. Daarnaast verdient de 'gewone' ouder ook nog een plek en daar moet je behendig mee omgaan."

Instelling
Als er geen pleegouders beschikbaar zijn, dan zal het kind in een instelling terechtkomen. "Dat willen we te allen tijde voorkomen, omdat dat minder goed is voor de ontwikkeling van het kind."

Wie de zorgt voor een pleegkind op zich neemt, krijgt een basisuitkering van 20 euro per dag. Dat is exclusief eventuele vergoedingen voor noodzakelijke dingen zoals een fiets of bril. Ook kleding zit in dit bedrag inbegrepen.

Geld
Wethouder Karin van Hunnik: "In bijzondere gevallen, bijvoorbeeld voor een kind met een beperking, kan extra geld worden aangevraagd. En als je meer dan drie pleegkinderen hebt dan krijgt de pleegouder een extra vergoeding van maximaal 3,60 euro per kind.

Het geld is overigens geen inkomen, is belastingvrij en heeft ook geen invloed op eventuele bijstand, persoonsgebonden budget (PGB), uitkering, kinderopvang- of huurtoeslag. En op deze gelden mag geen beslag worden gelegd bij bijvoorbeeld schuldsanering."

In de week van 31 oktober start de wervingscampagne 'Super gewone mensen gezocht'.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226622&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371756&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=nieuwsbladvoorhuizen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=127" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>