Burgemeester Sicko Heldoorn bij Maria en René Roquas op de bank.
Burgemeester Sicko Heldoorn bij Maria en René Roquas op de bank. Foto: Bob Awick

Maria en René Roquas 60 jaar getrouwd

Mensen

HUIZEN - Maria Schouten (79) en René Roquas (82) waren zondag 60 jaar getrouwd. Daarom kwam vandaag burgemeester Sicko Heldoorn op bezoek.

"Ze vroegen wat we wilden hebben, bloemen of een fruitmand. We hebben voor het laatste gekozen. We zijn net weer naar Huizen verhuisd en ik weet niet waar mijn vazen staan", zegt Maria.

Zeilstraat
Zij en haar man hebben vroeger wel in Huizen gewoond, bij de moeder van René in op de Zeilstraat. "Dat was illegaal en we moesten er op een gegeven moment uit."

René heeft een tijd bij het toenmalige Balatum, nu BN International, en bij Philips gewerkt in Huizen. "Ik wilde echter in de productie werken, want dan verdiende je meer en daarom moest ik naar Hilversum en zijn we toen ook daarheen verhuisd", zegt hij.

Café
Maria leerde hem kennen in Utrecht. "Ik was 17 en een vriendin vroeg of ik mee ging naar Tante Bep, ik vroeg wie dat was, maar dat bleek een café te zijn", vertelt Maria.

Daar was ook René samen met een vriend: "Ik volgde een opleiding bij de marine in Hollandse Rading." De vriendin van Maria rookte en vroeg haar om de twee matrozen om vuur te vragen.

Moed
Maria: "Ik weet nog niet waar ik de moed vandaag heb gehaald, maar ik ben op ze afgestapt en zei: 'Adam heb je vuur' en René zei: 'Ja hoor Eva'."

Ze spraken af om de week er op weer naar het café te gaan. "Mijn vriendin was ziek, dus ging ik alleen om even af te gaan zeggen, maar René was ook alleen dus ben ik gebleven."

Nederlands Indië
René's roots liggen in Soerabaja. "Mijn oom kwam ook uit Nederlands Indië en kon goed koken en dansen, ik wilde eigenlijk ook altijd al iets met een Indo hebben", biecht Maria op.

Inmiddels zijn ze 60 jaar getrouwd. René: "We hebben het elke vijf jaar groots gevierd." Deze keer hebben ze het zelfs twee keer gevierd.

Verliefd
In de tuin van hun dochter in september met Oosters eten en afgelopen zondag bij Goya. Maria: "We zijn nog steeds verliefd en hopen dat we er nog een paar jaar verder kunnen"

René: "Ik denk wel dat we het nu maar elk jaar moeten gaan vieren. Het is toch wel bijzonder dat we het al tot hier hebben gered."

Uit de krant