Anne-Kathleen met haar boek 'Kaffeeklatch' waarin ze haar Duitse afkomst eert met lekkere bakrecepten voor bij het koffieleuten.
Anne-Kathleen met haar boek 'Kaffeeklatch' waarin ze haar Duitse afkomst eert met lekkere bakrecepten voor bij het koffieleuten. Foto: Bob Awick

Anne-Kathleen (33) maakt boek met bakrecepten van haar Duitse oma

Mensen

HUIZEN - Anne-Kathleen Lieftink (33) uit Huizen heeft haar eerste boek uitgegeven: 'Kaffeeklatsch'. Het bevat bakrecepten van haar grootmoeder die in Duitsland woont.

De recepten worden afgewisseld met enkele eigenwijze ideeën over het leven. "Op die manier heb ik er ook iets van mijzelf in gestopt", aldus Anne-Kathleen.

Recepten
"Vanaf dat ik ben opgegroeid heb ik de recepten van mijn moeder geleerd, die ze weer van mijn oma heeft geleerd. Ik heb ze nu op papier gezet."

Ze legt uit dat het idee eigenlijk van haar vriend komt: "Hij zei dat als iemand anders het kon ik het zeker ook moest kunnen. Het is een heel project geweest en heeft heel veel tijd gekost, maar ik ben trots op het resultaat."

Liefde
Haar overgrootmoeder is Duits, net als haar moeder. Die trok voor de liefde naar Nederland en daar werd Anne-Kathleen geboren. Oorspronkelijk komt Anne-Kathleen uit het oosten van Nederland en door de liefde kwam zij in Huizen terecht, bij haar vriend. Inmiddels woont ze hier al een aantal jaren en heeft het naar haar zin.

Anne-Kathleen legt uit dat het in Duitsland heel gebruikelijk is om rond half vier 's middags met zijn allen om tafel te gaan zitten om koffie te drinken en met elkaar te kletsen. Daar horen lekkere baksels bij.

Nostalgie
"Ik vind die nostalgie belangrijk en wil dat ook in leven houden." Een portret van haar overgrootoma hangt dan ook in haar huis en is terug te vinden in het boek.

"Ik weet dat er weleens spanningen zijn tussen Duitsers en Nederlanders, maar dit is het positieve van mijn achtergrond. Eten verbindt mensen en zit echt bij ons in de familie. Mijn oma heeft zelfs een pension gehad."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant