Burgemeester Sicko Heldoorn geniet van de iftar.
Burgemeester Sicko Heldoorn geniet van de iftar. (Foto: Bob Awick)
foto's

Gezamenlijke iftar verbindt Huizers met elkaar

  Mensen

HUIZEN - De gezamenlijke iftar van de gemeente, de moskeeën en de kerken die gisteren werd gehouden in het gebouw van The Pride stond in het teken van verbinding.

Een iftar is een gezamenlijke maaltijd na zonsondergang die het vasten in de belangrijke maand Ramadan voor de moslims doorbreekt. Voor deze iftar waren ook alle inwoners uitgenodigd.

Sprekers
Voordat er gegeten werd, waren er diverse sprekers, waaronder burgemeester Sicko Heldoorn. Hij wees er op dat de avond er een was in verscheidenheid, maar waarbij het niet ging om de verschillen, maar wat de Huizers verbindt.

Na hem reciteerde de heer El Mansouri van de Marokkaanse moskee een stuk uit de Koran, waarna de heer Halici van de Turkse Moskee de aanwezigen toesprak.

Respect
Ook hij wees op de bijzondere avond die in het teken stond van verbinden. "Het gaat om respect voor de medemens en elkaars geloven, hoe verschillend we ook mogen zijn."

Tenslotte sprak mevrouw Speelman namens de Oosterlichtkerk, de kerk die het dichtst bij beide moskeeën staat. Zij betreurde dat er soms veel argwaan is richting de islam.

Nieuwsgierig
"Laten we nieuwsgierig zijn naar elkaar en luisteren naar elkaars verhalen en niet meteen met een mening klaar staan. Dat is de manier om nader tot elkaar te komen."

Die nieuwsgierigheid had bij een aantal inwoners van Huizen in ieder geval geleid tot het bezoeken van de iftar om meer te weten te komen over dit gebruik en de islam.

Startgebed
Na het startgebed van de Marokkaanse moskee, kon er gebeden worden in een andere zaal. In de eetzaal werd een korte stilte gehouden, waarna de iftar aan kon vangen.

Aanwezigen gaven aan de bijeenkomst goed georganiseerd te vinden en een uitstekend initiatief. De burgemeester was tevreden over deze eerste gezamenlijke iftar, die met behulp van veel vrijwilligers tot stand kwam.

Of volgend jaar weer een gezamenlijke iftar wordt gehouden, is nog niet bekend. Eerst wordt deze geëvalueerd en gekeken of er behoefte is om dit volgend jaar weer te doen.

Hal 3 van The Pride was omgetoverd tot een eetzaal.

Jong en oud at mee, net zoals een aantal politieagenten.

De catering hard aan het werk.

Met als resultaat goed gevulde tafels.
 

Meer berichten