Ivo Hougardy is er op gebrand om goud te winnen met voetbal tijdens de World Transplant Games.
Ivo Hougardy is er op gebrand om goud te winnen met voetbal tijdens de World Transplant Games. (Foto: Carin van den Berg)

Buurtsportcoach Ivo wil voetbalgoud halen op World Transplant Games

  Mensen

HUIZEN - Buurtsportcoach Ivo Hougardy (37) van Montris Kinderopvang doet van 17 tot en met 26 augustus mee aan de World Tranpslant Games in Newcastle.

Hij wil bij het onderdeel voetbal goud winnen voor zijn broer. "Ik kreeg uiteindelijk zijn nier getransplanteerd, nadat een eerdere transplantatie was mislukt", legt hij gedreven uit.

Mallemolen
Ivo was 8 jaar oud toen hij bij het plassen bloed ontdekte in zijn urine en zijn moeder waarschuwde. "Ik ging de mallemolen in en van alles werd onderzocht. Ze ontdekten dat ik de Ziekte van Berger had, een nieraandoening waarbij je nieren langzaam achteruitgaan. Ik begon met een dieet zonder zout en kon eigenlijk lang een normaal leven leidde", vertelt hij.

Hij sportte veel, zeven dagen in de week voetbalde hij. "Ik speelde op het hoogste amateurniveau en droomde van een carrière als profvoetballer. Op mijn 19e werd ik echter heel ziek. Ik was moe, kreeg na een half uur voetballen al kramp en allerlei kwaaltjes. Op mijn 21e zei de dokter dat het tijd was om te gaan dialyseren. Dat betekende dat ik een heel ander leven kreeg."

Machine
Normaliter zorgt de nier ervoor dat allerlei afvalstoffen het lichaam verlaten in je urine. Als de nieren dat niet meer kunnen, moet dat op een andere manier gebeuren. Dat heet dan dialyseren.

In het geval van Ivo betekende dit dat hij een katheter kreeg en elke dag 10 uur aan het dialyseapparaat moest liggen. "Gelukkig kon dat thuis. Elke avond sloot ik de machine aan en werd gespoeld. Dat duurde 2 uur per spoelbeurt, dus vijf keer per nacht."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten