Erica (rechts) aait de robotkat die een lekker plekje heeft gevonden in het Geheugenhuis bij Trui op schoot.
Erica (rechts) aait de robotkat die een lekker plekje heeft gevonden in het Geheugenhuis bij Trui op schoot. Foto: Bob Awick

Robotkat voor bezoekers het Geheugenhuis

Mensen

HUIZEN - Erica van Capelle (73) bezoekt zelf regelmatig het Geheugenhuis in buurthuis De Draaikom. Ze voelt zich er thuis tussen de andere bezoekers, die allemaal in meer of mindere mate problemen hebben met hun geheugen.

Erica wist uit ervaring dat een dergelijke robot een positief effect kan hebben op mensen met geheugenproblemen. Daarom regelde zij een eigen robotkat voor de dinsdag- en donderdaggroep van het Geheugenhuis.

Robotpoes
"Mijn zus Ineke had onlangs voor haar 85ste verjaardag een robotpoes gekregen. Ze heeft alzheimer en dus ook problemen met haar geheugen. Door met de robotpoes te knuffelen, begon ze langzaam weer een beetje te praten. Dat vond ik zo ontroerend dat ik mensen ging benaderen om een bijdrage te geven, zodat hier ook een robot kon komen."

Uiteindelijk vond ze zes lieve vrienden en vriendinnen bereid om een bijdrage te geven en deden ook Art Supplies Het Gooi en Oranje Naald een duit in het zakje. "De robotkat kost 179 euro en gebruikt 9-volts batterijen. Toen ik het geld bijeenhad, heb ik de kat besteld."

Inmiddels hadden de bezoekers van het Geheugenhuis al kennis kunnen maken met een robotpoes. Een van de bezoekers heeft namelijk thuis robotpoes Minoes en had deze meegenomen om kennis te maken. Daar had de groep positief op gereageerd.

Pommetje
Vorige week donderdag stond daar ineens een grote doos als verrassing voor de bezoekers: hun eigen vaste huisgenoot robotkat Pommetje. "Ik wilde per se die naam aan de kat geven omdat mijn zus altijd gek op die naam is geweest", vertelt Erica.

"Het heeft echt een heel mooi effect", vertelt vrijwilligster Joke die regelmatig naar het Geheugenhuis komt. "Iemand die normaliter moeilijk uit zijn woorden komt, sprak ineens een hele volzin. Dan sta je wel met tranen in je ogen van ontroering. De reacties waren heel leuk."

Bijdrage storten
Erica wil graag nog een robotpoes kopen voor de andere groepen die het Geheugenhuis bezoeken, want deze is alleen voor de dinsdag- en donderdaggroep.  "Mensen kunnen daarvoor een bijdrage storten op NL 24 ABNA 0550 1276 74 ten name van J.E. van Capelle onder vermelding van 'robotpoes Geheugenhuis'. Hopelijk kunnen dan ook anderen snel genieten van zo'n gezellige huisgenoot."

Uit de krant