Max wijst de eilanden aan waar het om gaat aan tijdens een repetitie van Gemengd Koor Pniël.
Max wijst de eilanden aan waar het om gaat aan tijdens een repetitie van Gemengd Koor Pniël. Foto: Bob Awick

Benefiet voor hulp aan slachtoffers van aardbevingen bij Molukse eilanden

Mensen

HUIZEN Max Wattimena heeft het initiatief genomen om samen met anderen 16 november van 19.00 tot 21.00 uur een benefietavond te organiseren voor hulp aan de slachtoffers van tientallen aardbevingen op de Molukken.

De avond vindt plaats in de Kruiskerk, hoek Naarderstraat/Karel Doormanlaan, en is gratis toegankelijk. Er wordt een collecte gehouden om geld in te zamelen.

Molukken
Max is een van de vele Huizers die met zijn ouders uit de Molukken naar Nederland is gekomen.

Zijn vader diende in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger en toen het onveilig werd in Indonesië kregen ze het bevel om naar Nederland te komen. De band met het vaderland is nog altijd groot en veel Molukkers hier hebben er nog familie wonen.

Aardbevingen
"Sinds 26 september zijn er tientallen aardbevingen geweest", vertelt hij. "De grote aardbeving was 6.5 op de schaal van Richter en de naschokken daarna waren ook heftig. De grootste was er een van 4.7 op de schaal van Richter. Nog elke dag zijn er wel van dit soort schokken."

Duizenden mensen trokken na de eerste beving de bergen in. Omdat ze bang waren dat hun huizen zouden instorten, maar ook vanwege de angst voor een tsunami. "In 2006, 1938, 1899 en 1674 zijn er namelijke grote tsunami's geweest", legt Max uit.

Levensbehoeften
Het openbare leven ligt door de aardbevingen stil. "De scholen zijn dicht, winkels krijgen geen voorraad meer en kantoren werken op halve kracht. Vooral aan de eerste levensbehoeften als drinkwater en voedsel is op dit moment groot gebrek."

Op de eilanden zijn hulpdiensten als het Rode Kruis al wel aan het werk. "Maar in de bergen kunnen niet overal vrachtwagens komen om water te brengen. Een waterleiding aanleggen is ook niet makkelijk bergop", uit Max zijn zorgen.

Angst
"Er zijn dappere mensen die ondanks hun angst voor een tsunami toch in een bootje stappen om deze eerste levensbehoeften naar de eilanden te brengen."

"Ook de artsen van SSVA die jaarlijks een uitwisseling tussen Vlissingen en Ambon hebben, hebben zich ingezet voor de slachtoffers. Normaal opereren ze, maar nu probeerden ze zieke mensen te helpen met medicijnen."

Ziekten
Door de gebrekkige hygiëne - toilet- en wasgelegenheden zijn er namelijk ook niet in de bergen - zijn er al ziekten uitgebroken.

"De benefietavond is een van de dingen die we gaan organiseren. Er treden in de kerk diverse Molukse en Nederlandse koren op. We zijn ook nog druk bezig met andere acties."

Wie geld wil storten, kan dit doen op de rekening van de Molukse kerk in Huizen: Pnielkerk GIM Djemaat Huizen, NL70 ABNA 0861620909 o.v.v. 'Aardbeving Molukken'. Het geld gaat naar diverse organisaties die al actief zijn op de Molukken, waaronder het Rode Kruis Ambon .

Uit de krant