Afbeelding
Foto: © Bastiaan Miché

Meer mensen naar Voedselbank in 't Gooi

Mensen

HUIZEN - Het aantal mensen dat naar de Voedselbank Gooi en Omstreken gaat neemt nog altijd ieder jaar toe. In 2018 verwelkomden de verschillende uitgiftepunten in totaal 1024 cliënten, tegenover 1012 een jaar eerder. 

Hiervan waren 481 nieuw ingeschreven cliënten, staat in het jaarverslag Voedselbank Gooi en Omstreken 2018. "Eind 2018 waren er nog 543 cliënten, dat is 19 procent meer dan in 2017 (500)." De voedselbank beschikt over uitgiftepunten in Baarn, Hilversum, Huizen, Laren (BEL-gemeenten), Soest en Weesp.

Drie maanden
De standaardperiode waarin een cliënt een voedselpakket ontvangt is drie maanden. Verlenging kan wanneer de persoon aan de criteria voldoet, echter het is wel de bedoeling dat hij of zij probeert de eigen leefsituatie te verbeteren.

Steeds meer mensen hebben echter ondersteuning nodig van de voedselbank, staat in het jaarverslag. In principe krijgen cliënten een pakket voor een periode van drie jaar, echter - aldus de voedselbank - 'onze hulp duurt zolang het nodig is'.

Stijging van 55 procent
In heel 2018 zijn 24.506 voedselpakketten verstrekt, tegenover 21.163 in 2017. Eind 2018 stond de teller van het aantal cliënten dat een pakket ontving op 537. Een jaar eerder was dat 468. "In Baarn was een stijging te zien van 9 procent en in de BEL-gemeenten nam het aantal toe met 55 procent. In de overige gemeenten was een (lichte) daling te constateren."

Om financieel rond te kunnen komen, is de voedselbank voor een groot deel afhankelijk van giften door particulieren. Die waren in 2018 opnieuw hoog, aldus de voedselbank. Ook de giften van kerken, stichtingen en bedrijven namen toe. 

Bron van zorg
Dat is nodig ook, immers de lasten stijgen eveneens. "Bron van zorg zijn de stijgende kosten van onze vervoermiddelen", vermeldt het jaarverslag. "Door toename van het aanbod aan voedsel moet steeds meer gereden worden. Een dag per week moet een vrachtwagen worden gehuurd om goederen op te halen en de diverse uitgiftepunten te bevoorraden."

En hoewel de financiële situatie momenteel 'redelijk' wordt genoemd, is het binnenhalen van nieuwe sponsoren een must. "Tevens zullen wij in 2019 moeten proberen meer subsidies van gemeentes te verkrijgen ter dekking van onze kosten."

Uit de krant