Marja (l) en Joke samen met hun 100-jarige moeder die met zorg en hulp van de kinderen nog zelfstandig woont.
Marja (l) en Joke samen met hun 100-jarige moeder die met zorg en hulp van de kinderen nog zelfstandig woont. (Foto: Bob Awick)

Zussen vertellen over de zorg voor hun 100-jarige moeder

  Mensen

HUIZEN - Tjallie de Goede-Heusinkveld werd in juli 100 jaar. Ze woont nog steeds zelfstandig aan het Nassauplein in een aanleunwoning bij Voor Anker.

Dit kan met de nodige zorg uit het zorgcentrum en met veel hulp van Joke Wonink-de Goede (61) en de andere familieleden die mantelzorgers zijn. 

Week van de Mantelzorg
In het kader van de afgelopen Week van de Mantelzorg vertellen Joke en haar zus Marja de Goede (66) wat dat inhoudt.

"Ik ben de jongste van de zes", zegt Joke. Zij is het langst meeverhuisd met haar ouders. Uiteindelijk woonde haar moeder in Hilversum, waar Joke ook woonde.

"Daar heeft ze 35 jaar gewoond. Tot het niet meer ging. Inmiddels was ik naar Huizen verhuisd, omdat ik trouwde. Daarom hebben we met mijn moeder afgesproken dat zij naar Voor Anker zou komen."

Lastig
"Dat vond ze best wel lastig, maar in goed overleg hebben we dat wel gedaan. Dat was 8 jaar geleden en ze liet veel vrienden en bekenden achter."

Achteraf blijkt het een goede keus te zijn geweest. Moeder De Goede werd ouder en ouder en ging langzaam achteruit.

Nu er ook dementie bij haar is vastgesteld, kan ze nog minder zelfstandig. "De dag voor Koningsdag dit jaar had ze wat op het kookplaatje gezet, was gaan breien en was in slaap gevallen. Het brandalarm ging af", zegt Joke.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten