De Krachtcentrale is een van de gebouwen die tot 10 december oranje verlicht is.
De Krachtcentrale is een van de gebouwen die tot 10 december oranje verlicht is. Foto's: Bob Awick

Huizen kleurt oranje tegen geweld tegen vrouwen

Mensen

HUIZEN - Gooi en Vechtstreek kleurt vanaf vandaag november tot 10 december oranje in de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Diverse gebouwen worden verlicht. Ook Huizen doet hier aan mee.

Eind van de middag werd in De Krachtcentrale het startsein gegeven voor de actie 'Orange the World'. Onder andere De Krachtcentrale en het Gemeentehuis worden oranje verlicht.

Doel is om bewustwording te creëren en het taboe te doorbreken en te praten over geweld tegen vrouwen.

Tegen geweld
Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen in haar leven met geweld te maken. Daarom startte vandaag op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, deze actie.

In de Gooi en Vechtstreek maakten vorig jaar 80 mensen, waarvan het overgrote deel vrouw, melding bij de politie van verkrachting, aanranding en schennis van de eerbaarheid.

Een veel groter aantal vrouwen werd slachtoffer van huiselijk geweld. Naar schatting maken jaarlijks ruim 2.300 volwassenen en 1.600 jeugdigen in Gooi en Vechtstreek ernstig fysiek of seksueel geweld mee in huiselijke kring.

Orange the World
De Soroptimisten en Zonta zetten zich wereldwijd in om geweld tegen vrouwen te stoppen. In Gooi en Vechtstreek hebben zij voor de actie 'Orange the World' de handen ineen geslagen.

Zij waren aanwezig bij de opening en voeren campagne door onder andere het gesprek aan te gaan met meer dan 2.000 vrouwen in de regio om het taboe te doorbreken en de weg te wijzen naar hulp.

Hulp
Voor hulp bij geweld kan altijd contact worden opgenomen met de politie via 0800-8844 en in nood met 112. Als het gaat om huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling kan 24/7 contact worden opgenomen met Veilig Thuis via 0800-2000.
Ook het gemeentehuis kleurt oranje in het kader van de actie 'Orange the World'.

Uit de krant

Voorproefje Nieuwsblad voor Huizen Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief