De mensen bij het Roma project leven buiten omdat zij bang zijn dat de gebouwen zullen instorten.
De mensen bij het Roma project leven buiten omdat zij bang zijn dat de gebouwen zullen instorten. (Foto's: Albanië Comité Huizen)

Albanië Comité verleent noodhulp na aardbeving

  Mensen

HUIZEN - Het Albanië Comité Huizen verleent op dit moment noodhulp in het getroffen aardbevingsgebied in Albanië.

Herman en Anne-Lise Lubbers van het comité verblijven momenteel in Albanië om onder andere de jaarlijkse Voedselpakkettenactie van het Albanië Comité Huizen te coördineren.

Schade en chaos
De beving om 04.00 uur in de vroege uren van 26 november had een kracht van 6,4 op de schaal van Richter en heeft rond het epicentrum enorme schade en chaos aangericht.

De hele dag waren er nog naschokken te voelen. Tientallen mensen kwamen om het leven en honderden raakten gewond.

Op meerdere plekken stortten gebouwen in. Het lukte de hulpverleners om tientallen bewoners levend onder het puin vandaan te halen.

Ongedeerd
“Gelukkig zijn wij ongedeerd, maar het is echt verschrikkelijk hier”, laten Herman en Anne-Lise via Facebook weten. “Bid voor Albanië.”

In het getroffen gebied is dringend hulp nodig. Er is behoefte aan voedsel en water, dat in overleg met de lokale autoriteiten uitgedeeld gaat worden.

In Tirana ondersteunt het Albanië Comité een project voor Roma gezinnen. Hier zijn 30 gezinnen bij betrokken, waarvan de kinderen naar school gaan en waarbij de families van eten worden voorzien via de gaarkeuken.

Beschadigd
Het gebouw is door de aardbeving flink beschadigd. De mensen zijn bang dat het pand in zal storten en leven daarom buiten.

De kerk aldaar heeft de gaarkeuken opengezet om iedere dag maaltijden te koken voor de gezinnen. “Het is ons verlangen om dit mogelijk te maken en hen van voedsel te voorzien”, aldus het Albanië Comité.

Extra geld nodig
Voor deze noodhulp is extra geld nodig naast de lopende actie voor de voedselpakketten en de andere projecten.

Iedere gift hiervoor is meer dan welkom op rekeningnummer NL97 RABO 0329 9600 08 onder vermelding van 'noodhulp aardbeving'.

Via de website en Facebookpagina van het Albanië Comité zal het laatste nieuws over de situatie na de aardbeving bekend gemaakt worden.

Het gebouw van het Roma project in Tirana, waar 30 kinderen en hun gezinnen ondersteund worden met een gaarkeuken en school, heeft grote schade opgelopen.

Meer berichten