Kleinzoon Jelle, dochter Femke, Henk, de wethouder en het echtpaar Nieman.
Kleinzoon Jelle, dochter Femke, Henk, de wethouder en het echtpaar Nieman. Foto: Bob Awick

Nieuw monument: 'Architecten gaan uit hun dak van de vide'

Mensen

HUIZEN Wethouder Marlous Verbeek verwelkomde de dochter en kleinzoon van architect Gé van der Pol vorige week maandagochtend bij het door hem ontworpen huis aan de Boslaan 7.

Het is het eerste naoorlogse monument in Huizen. De huidige bewoners Ruth en Bert Nieman ontvingen hun gastvrij.

Droomvilla
"Ik zag op een gegeven moment dat het huis te koop stond op Funda, met de zin 'bouw uw eigen droomvilla'", zegt kleinzoon Jelle. Het is de eerste keer dat hij het huis van binnen ziet.

"Ik liet het mijn moeder weten, want dat kon sloop betekenen, en zij heeft Bond Heemschut ingeschakeld." De gemeente was al bezig met het inventariseren van nieuwe monumenten en zette vanwege het te koop staan spoed achter de monumentenstatus.

Groepspraktijk
Zijn moeder Femke, dochter van de architect, heeft een boek meegenomen met meer ontwerpen van haar vader. Zo ontwierp Gé van der Pol ook de Groepspraktijk aan de Kerkstraat.

"Die dakjes zijn typisch voor Huizen", zegt ze als ze de foto laat zien. Ook het buurthuis en de school het Holleblok ontwierp hij samen met een andere architect.

Hutjes
Kenmerkende gebouwen, maar toch heel anders dan het huis aan de Boslaan, dat uit drie hutjes met een rieten dak bestaat, verbonden door een rechthoekig gebouw.

Die rechthoek wordt met een pergola en het terras met grote grindtegels buiten ook doorgetrokken.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant