Triatleet Mink Zeilstra met enkele van zijn gewonnen prijzen.
Triatleet Mink Zeilstra met enkele van zijn gewonnen prijzen. (Foto: Bob Awick )

'Iron Man' Mink Zeilstra lijkt zich niet te laten vellen door hersentumor

  Mensen

HUIZEN - De erelijst van Mink Zeilstra (72) is lang. Niet omdat hij al jong is begonnen met de triatlon, maar omdat hij ze tot vorig jaar nog steeds liep.

Hij draaide zijn hand niet om voor de 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,1 kilometer hardlopen. Daarbij eindigde hij ook steevast hoog. Zo werd hij derde bij de WK begin september op de halve Iron Man in Nice. Daarna ging het mis en werd bij hem een hersentumor ontdekt.

Gevallen
"Ik was in Frankrijk gevallen. Ik kneusde mijn ribben en was er zes weken uit. Toen moest ik rustig aan doen. Ik dacht toen dat het kwam omdat ik met mijn stuur tegen een andere fiets was gekomen die ik al fietsende naast me mee nam. Achteraf is het daar misschien al begonnen", vertelt Mink.

Zelf had hij helemaal niet in de gaten dat er wat mis was. "Ik werd daar op geattendeerd door mijn omgeving. Zo trok ik per ongeluk een broek van een ander aan in het zwembad of pakte ik de jas van mijn vrouw Lies."

Neuroloog
Uiteindelijk ging Mink naar de dokter. Die stuurde hem door naar de neuroloog, maar daar kon hij pas een aantal weken later terecht. "Het ging echter snel slechter, dus stonden we een week later alweer bij de dokter en konden we direct bij de neuroloog terecht. Dat was eind oktober."

In het ziekenhuis werd tijdens de scan ontdekt dat hij een grote tumor in zijn rechterhelft van de hersenen had. "Dat verklaarde waarom ik links niet meer goed kon bewegen." De tumor was zodanig ernstig, dat hij een paar uur later met de ambulance naar de VU in Amsterdam ging.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten