Steef en Ans de Boer met burgemeester Niek Meijer.
Steef en Ans de Boer met burgemeester Niek Meijer. (Foto: Bob Awick )

Steef en Ans de Boer 60 jaar getrouwd

  Mensen

HUIZEN - Steef de Boer (86) en Ans Snieder (86) zijn vandaag 60 jaar getrouwd. Burgemeester Niek Meijer kwam het diamanten paar namens de gemeente feliciteren.

"Later vieren we het nog met de familie", zegt Steef. "Dat doen we rond Pinksteren." Het komt volgens Ans beter uit zo. Niet alleen meer kans op mooier weer, maar ook vanwege de gezondheid van Steef.

Gezegend
Het paar voelt zich gezegend dat ze het 60-jarig huwelijk kunnen vieren. Ans heeft nog een aantal oudere zusters die er bij kunnen zijn en ook andere broers en zussen en neven en nichten zijn welkom, naast de drie kinderen met hun aanhang en inmiddels twee kleinkinderen.

"Als iedereen komt, dan zijn we met 90 man. Hoe leuk is dat", zegt Ans vrolijk. "Hoewel ik niet denk dat iedereen komt, want 14 wonen er in het buitenland. Ik reken toch wel minstens op 60 man."

Feest
Het feest wordt gevierd bij het huis van haar dochter net over de grens met Naarden. "Wel zo makkelijk. We bestellen catering en kopen zelf de drank. We gaan er een mooie dag van maken."

Vanmorgen waren hun dochters al met aanhang langs gekomen om hun ouders te feliciteren. "Mijn zoon is op dit moment skiën." Er was champagne en voor het bezoek van de burgemeester was er taart geregeld.

Burgemeester
Het paar onderhield zich gezellig met de burgemeester, die nieuwsgierig was naar hoe ze het in Huizen vinden. Ans komt zelf uit Bussum en de ouders en grootouders van Steef ook.

"Ik ben wel in Huizen geboren, want mijn ouders hadden woonden op een gegeven moment op de Nieuw Bussummerweg. Vanwege de familie zaten we wel vaak in Bussum", legt Steef uit.

Eerste ontmoeting
De eerste ontmoeting tussen Ans en Steef vond ook plaats in Bussum, in de kerk aan het Wilhelminaplantsoen. Ans: "Ik was 17 en zat met een vriendin in de kerkbank, toen achter ons twee leuke jongens in hun marinapak kwamen zitten."

Ze kan nog hartelijk lachen om die eerste ontmoeting. "We pakten onze spiegeltjes en keken steeds naar ze. Ik denk dat ik wel een indruk heb achter gelaten, want ik zag hem daarna nooit meer, tot hij jaren later belde."

Marine
Steef legt uit dat hij voor een carrière bij de marine had gekozen, omdat daar werk was en hij een opleiding kreeg. Hij volgde eerste de technische opleiding in Hilversum en later in Den Helder.

"Ik had voor zes jaar getekend en na mijn opleiding vertrok ik voor twee jaar naar de 'West'. Curaçao en Aruba en dergelijke. Toen we bijna naar huis mochten, brak de oorlog in Nieuw Guinea uit. Ons schip was het dichts bij en werd daarheen gezonden."

Gevechtsopleidingen
Via het Panama Kanaal en Mexico voer het schip naar San Diego in Amerika, zodat de bemanning daar gevechtsopleidingen kon krijgen. Later ging de tocht verder naar Hawaï en Pearl Harbour, waar weer een training plaatsvond.

"Daarna gingen we naar Hollandia in Nieuw Guinea en bewaakten we de kust. We zijn nooit bij gevechtshandelingen betrokken geweest. Uiteindelijk ben ik een half jaar langer dan gepland aan boord geweest."

Tante
Bij zijn terugkomst in Nederland, kwam hij op bezoek bij een tante in Bussum. Ans: "Hij vroeg haar meteen 'is die jongste van Snieder nog vrij'. 'Ja, ja, ja, zei zijn tante. Ze werkt bij de parfumerie aan de Huizerweg. Bel haar meteen'. En dat deed hij."

Ans wilde wel even zien wat voor vlees ze in de kuip had en vroeg hem haar die avond nog op te halen. Steef: "Ik had een scooter en ging haar ophalen, maar zette de scooter in een andere straat." Ans, lachend: "Zeker bang dat ik alleen op zijn scooter zou vallen."

Zenuwen
Zij was met de fiets en het stel liep samen naar haar huis. "Onderweg hebben we nog een ijsje gehaald. Hij rookte toen en liet van de zenuwen wel drie keer zijn sigaret vallen. Dat vond ik wat, een jongen die zenuwachtig was door mij", vertelt Ans. "Maar hij had ook wel wat te vertellen."

"Hij heeft wel veel geduld met me gehad, want ik wilde eerst de kat uit de boom kijken." Steef: "En drie jaar later dwong ze me ineens om met haar te trouwen", zegt hij lachend. "Ik was gewoon bij haar op bezoek, toen ze dat zomaar aankondigde."

Lol
Het stel maakt nog steeds veel lol met elkaar. Dat is volgens hun het geheim van een goed huwelijk. "En je moet ook een eigen leven houden, naast dat je samen dingen doet", laat Ans weten. Voor het paar was dansen 40 jaar lang samen hun passie.

Steef werkte na zijn tijd bij de marine bij diverse bedrijven in de technische dienst of als verkoper. "Op mijn 53ste heb ik een eigen bedrijf opgericht. Ik deed dat in mijn eentje en Ans hielp met de boekhouding."

Gewerkt
Ans heeft behalve de eerste vier jaar van de kinderen ook altijd gewerkt. "Ik heb in die tijd mijn middenstandsdiploma gehaald, Engels en Duits geleerd en volgde een opleiding als schoonheidsspecialiste." Ze had dan ook later een eigen schoonheidssalon aan huis.

"Op latere leeftijd heb ik ook nog een tweedehandswinkeltje gehad in het oude dorp. Dat vond ik zo leuk en veel mensen herkennen me daar ook nog van."

Pensioen
Op 64-jarig leeftijd ging Steef met pensioen en hij kreeg Ans zover dat ze op haar 65-ste stopte. "Daarna zijn we gaan reizen. Eerst naar Curaçao. Ik vond het vliegen vreselijk", verzuchtte Ans. Steef was er wel blij mee, want hij kon haar eindelijk laten zien waar hij in zijn marinetijd was.

Daarna maakten ze nog een paar mooie lange reizen. "En normaliter zitten we rond deze tijd in Spanje voor een maand. Deze keer dan niet, maar hopelijk volgend jaar weer wel als alles goed met ons gaat."

Schildert
Daarbuiten vermaken ze zich prima. Ans schildert en doet aan beeldhouwen de afgelopen 21 jaar. Steef meldt zich trouw bij het Veteranencafé in De Brassershoeve.

Ze vinden het niet vanzelfsprekend dat ze die 60 jaar huwelijk hebben gehaald en hadden het ook niet gedacht zover te komen toen ze trouwden. "Maar kijk ons nu toch eens", zegt Ans. "We zitten hier toch maar mooi met de burgemeester."

Bijzonder
Steef: "En we hebben ook nog eens een brief gekregen van de Koning en de commissaris van de Koning van Noord-Holland. Zo bijzonder is ons diamanten huwelijk dus zeker!"

Meer berichten