Kim met haar finalistensjerp voor Miss Teen Noord-Holland.
Kim met haar finalistensjerp voor Miss Teen Noord-Holland. (Foto's: Bob Awick )

Kim finalist Miss Teen Noord-Holland

  Mensen

HUIZEN - Kim (17) uit Huizen is een van de finalisten van Miss Teen Noord-Holland. Dit is een onderdeel van Miss Beauty voor meiden van 15 tot en met 18 jaar. "Ik doe mee omdat ik het een uitdaging vind en ik ben altijd op zoek naar uitdagingen", zegt de leerling van 5vwo van het Erfgooiers College.

"Ik heb me eigenlijk heel spontaan opgegeven. Ik was wat aan het scrollen op het internet en kwam terecht bij Lotte van der Zee. Zij was Miss Teen of The Netherlands in 2016 en is vorig jaar maart plotseling overleden. Toen ik wat verder ging kijken kwam ik op de castingsite. Ik schreef me in met het idee dat het een leuke nieuwe ervaring zou zijn."

Castingdag
Het werd serieus toen ze werd uitgenodigd voor de castingdag op 25 januari dit jaar. "Mijn moeder dacht eerst dat het een grapje was. Ze zei het niet, maar ze dacht dat het niets voor mij zou zijn. Ze had haar twijfels, maar stond wel achter me. Ze is ook meegegaan naar de castingdag die in Amstelveen was. Dat was heel gezellig."

Er waren 80 meiden op deze dag. "Je krijgt een nummertje, moet op volgorde gaan staan en gaat vervolgens in groepjes van vijf naar de jury toe. Daar moet je je voorstellen en kort vertellen wie je bent en wat je doet. Als je door bent, ga je naar de bikinironde. Ben je die door, dan mag je naar de laatste ronde, waar ze je in het Engels en vraag stellen. Bij mij was dat hoe ik me had voorbereid op de casting."

Ontspannen
Ze vertelde de jury dat ze die avond van te voren vroeg was gaan slapen en dat ze die ochtend vroeg was opgestaan om zich klaar te maken. "Ik wilde er ontspannen in gaan en heb rustig ontbeten en met mijn moeder zitten kletsen."

Na de castingdag waren er nog 18 meisje die doorgaan naar de finale. "Inmiddels zijn er nog een aantal afgevallen om persoonlijke redenen. We zijn nu met 15 meiden over." De finale zou 29 maart plaatsvinden, maar is verschoven naar 9 mei in verband met het coronavirus.

Overhoop
Dat virus heeft sowieso haar leven overhoop gegooid. "Alles wat ik deed ligt zo'n beetje stil, behalve mijn werk dat ik naast school doe en school. Ik werk als flexer bij Vivium, nu voornamelijk op één plek vanwege het coronavirus. Ik ben woonondersteunende en dek de tafel, help mensen met eten, zet koffie en thee. Ik probeer het voor de mensen leuker te maken door een praatje met ze te maken. Ik vind dat heel erg leuk om te doen."

Daarnaast werkt ze normaliter ook met hele jonge kinderen als turnjuf bij Turnlust. "Ik ben gymassistente. Zelf heb ik vroeger zeven jaren geturnd. Ik vind het leuk om te helpen. Daarnaast doe ik aan stijldansen. Ik heb altijd veel gedanst. Het is leuk om mezelf goed te presenteren. Ik zit ook in het debatteam op school en de MR. Ik vind het leuk om anderen te vertegenwoordigen en mezelf goed te kunnen verwoorden. Daarnaast hockey ik normaliter ook nog."

Presenteren
Door haar deelname aan Miss Teen leert ze zich nu nog beter te presenteren. "Je leert hoe je op het podium moet staan en wordt gedwongen om jezelf goed te presenteren. Dat neem je voor altijd mee. We hebben bijvoorbeeld al de sponsoren ontmoet. We gaan ook nog leren catwalk lopen, presenteren op het podium en krijgen nog danslessen. Dat is nu wel allemaal uitgesteld vanwege het virus."

Volgens Kim is een missverkiezing allang niet meer de vleeskeuring die mensen nog denken dat het is. "Het gaat veel meer om je inhoud en dat je wat wilt betekenen voor de rest van de wereld. Dat is ook wat mij aanspreekt. Ik ambieer ook geen modellencarrière. Ik vind het een interessant project omdat je er wijzer en rijker van wordt als persoon. Omdat je kan groeien. Ik weet nog niet zeker wat ik in de toekomst wil gaan doen, maar mijn eerste optie is geneeskunde."

 Goede doel 
Op de vraag wat ze dan tot nu toe heeft geleerd van haar deelname, zegt ze dat ze zich heeft verdiept in de Linda Foundation. "Ik heb eigenlijk nog nooit wat gedaan voor een goede doel. De organisatie van de missverkiezing geeft geld aan de Linda Foundation. Dat heeft mij verrijkt om meer aan andere te denken. Daarnaast maak ik nu kennis met andere meiden, die overal en nergens vandaan komen. Mensen die ik anders nooit zou leren kennen."

Daarnaast zal ze toch iets meer met make-up gaan doen. "Niet als ik naar school ga hoor, dan draag ik alleen een beetje mascara en doe ik mijn wenkbrauwen, maar dat was laatst een tip van Miss Beauty 2019 van Noord-Holland. Ik experimenteer nu met verschillende make-up."

 Mini-kunstwerkje 
Vroeger keek ze nog wel eens naar NickyTutorials, maar nu niet meer. "Ik weet nu wel hoe het ongeveer moet. Ik vind het ook wel leuk om te doen. Niet dat je niet mooi bent zonder make-up, maar omdat het leuk is om wat tijd aan jezelf te besteden. Het is ook leuk om je mooi aan te kleden en krullen in je haar te doen. Je maakt dan eigenlijk een soort mini-kunstwerkje van jezelf", zegt ze lachend.

Ook voor de fotoshoot met onze fotograaf heeft ze zich opgemaakt. Tussen de digitale lessen door die ze nu krijgt. "Ik heb nog steeds een rooster, alleen in plaats van naar school te gaan, ga ik nu naar de Google classroom. Ik weet niet of ze dat kunnen zien, maar ik houd me precies aan het rooster. Ik zit in de bovenbouw en het is mijn eigen verantwoording wat ik doe met school. Die neem ik dus."

Wennen
De lessen zijn niet live. "Iedere docent doet het op zijn eigen manier. De scheikundeleraren hebben een eigen YouTube-kanaal gemaakt waarop ze dingen uitleggen. Anderen sturen Powerpoints of handige filmpjes van YouTube. Ik maak dan de opdrachten uit het lesboek en als ik vragen hebt kan ik die typen in de Google Classroom. Het is allemaal even wennen."

De leerlinge van het Erfgooiers College is overigens niet de enige kandidaat van school die meedoet aan de finale. "Toevallig zijn er ook nog twee leerlingen uit Blaricum die meedoen: Fleur en Michelle." Ze maken zich op voor de tijd dat de finale wel kan plaatsvinden. "Maar er kan nu al wel gestemd worden. De jury heeft weliswaar de grootste stem. Die bepaald voor 50 procent wie er wint. Daarnaast hangt 30 procent af van mijn inzet De overige 20 procent komt van stemmers, die kunnen stemmen door naar 3010 te sms’en met ‘POLL Noordholland Kim’, dat kost wel 1.10 euro per bericht. Als ik de finale win, mag ik door naar de landelijke finale."

Meer berichten