Draaiorgel 'De Tony' uit Huizen vrolijkte vanmiddag de bewoners van Theodotion in Laren op.
Draaiorgel 'De Tony' uit Huizen vrolijkte vanmiddag de bewoners van Theodotion in Laren op. Foto: Bob Awick

Huizer draaiorgel 'De Tony' vrolijkt bewoners Theodotion op

Mensen corona

HUIZEN - Thor van Peppel van Drukkerij Molenaar in Huizen is vanmiddag met zijn draaiorgel 'De Tony' op bezoek geweest bij de bewoners van verzorgingstehuis Theodotion in Laren. Daar heeft hij de bewoners met muziek opgevrolijkt.

"Ouderen worden nu hard getroffen door alle maatregelen rondom het coronavirus. Zij hebben juist de basis gelegd voor onze welvaart, dus ik doe dit graag voor ze tegen een schappelijke vergoeding. Die moet ik wel vragen, omdat de auto waarop het orgel staat 1 op 5 rijdt."

Concert
Hij gaf vier keer een concert buiten op verschillende plekken, zodat alle bewoners van de muziek konden genieten. "Ik ben door Theodotion benaderd. Zij hadden via via van mij gehoord. Met de lampionnentocht in Laren in december had ik ook door het dorp gereden. Ik merk altijd dat ouderen gek zijn op dit soort muziek en geniet zelf ook van dit soort bezoeken. "

De Tony is een replica van het draaiorgel 'De Gouden Leeuw' waar Thor als kind altijd mee ging. "Daar heb ik mijn 'besmetting' voor draaiorgels opgelopen." Bij zijn speurtocht naar dit orgel ontdekte hij dat De Gouden Leeuw op een gegeven moment naar Australië was verhuisd. "Mijn vrouw heeft me toen een ticket gegeven om te gaan kijken."

Naam
Terug gekomen van zijn bezoek ging hij aan de slag om een replica te bouwen. Daarvoor ging hij op zoek naar een orgel. Hij stuitte op De Tony. "De Tony heeft haar naam te danken aan de echtgenote van de bouwer, de heer Wim Minning. Het orgel heeft de afgelopen twintig jaar gespeeld in Rotterdam en heb ik in oktober 2005 gekocht."

Nadat de Tony in zijn bezit kwam, heeft hij een vibraton laten bouwen en deze in de buik geplaatst. "Hierdoor krijgt het orgel in sommige muziekpassages een andere klank." Om de nostalgische sfeer helemaal af te maken, plaatste hij het instrument op een oldtimer, een Renault Goelette uit 1953.

Huizen
Thor merkte dat er voor zijn hobby belangstelling was van mensen die graag een draaiorgel op evenementen willen hebben, dus dat kan ook. "Verder heb ik nu ook mijn oude Rotaryclub in Huizen gevraagd of zij contact willen leggen met verzorgingstehuizen in Huizen. Daar ga ik graag binnenkort dan nog een keertje langs om de bewoners op te vrolijken."

Uit de krant