Foto: PR
corona

Water staat Voedselbank Gooi & Omstreken aan de lippen

  Mensen

HUIZEN - Voedselbank Gooi & Omstreken heeft de gemeenten met hun voedselbankklanten gevraagd financieel bij te springen, omdat het aantal nieuwe klanten tijdens deze coronacrisis met meer van 10 procent is gestegen. "We hebben - voor een periode van acht weken - voor elke klant uit de desbetreffende gemeente 35 euro per pakket en 5 euro per mond per week gevraagd", laat Wilma Langhout, sociaal coördinator van de voedselbank weten.

Voor komende week reikt de voedselbank 526 pakketten uit, terwijl dat aantal begin januari nog op 472 stond. "De aanvragen blijven binnenstomen. Zzp'ers, mensen die voor een uitzendbureau werkten en natuurlijk de gewone toestroom. Ik heb zelf het idee dat de schaamte minder is. Men voelt deze situatie als overmacht en niet als eigen schuld."

Hamstergedrag
De landelijke voedselbankorganisatie heeft van de minister vier miljoen euro ontvangen, maar dat geld is bedoeld om de inmiddels gesloten vestigingen in de lucht te houden. Daarnaast is er bij de lokale voedselbank behoefte aan meer geld, omdat de supermarkten geen levensmiddelen meer aanvoeren door de grote vraag en het hamstergedrag van inwoners.

Daarnaast zijn kerken gesloten waardoor er nauwelijks financiële bijdragen binnenkomen. Ook scholen- en supermarktacties kunnen nu niet plaatsvinden. De voedselbanken moeten dus zelf gaan inkopen bij de fabrikanten.

Nijpend
Het water staat de Voedselbank Gooi & Omstreken dus aan de lippen. Als de gemeenten voor de komende twee maanden niet met geld over de brug komen, wordt de situatie nijpend.

"Dan kijken we hoever we komen", aldus Langhout, die sluiting van de voedselbank dan niet uitsluit. Maar ze is vol vertrouwen dat de gemeenten het geld gaan overmaken. Huizen en Blaricum zijn al akkoord en de gemeenten Laren en Baarn hebben het bedrag al overgemaakt.

Meer berichten