Afbeelding
Foto: Pixabay

Vrijwilligerscentrale: Richtlijnen boodschappen halen voor anderen

Mensen corona

HUIZEN - Vrijwilligerscentrale Huizen heeft een aantal richtlijnen opgesteld voor het halen van boodschappen waar hulpvragers en hulpverleners zich aan kunnen houden.

"Heel veel mensen willen een handje helpen in deze tijd van het coronavirus. Wij hebben geconstateerd dat er zeer inventief wordt gehandeld, maar niet altijd op een juiste wijze. Hierdoor ontstaan er onveilige situaties ontstaan voor de vrijwilliger zelf en de hulpvrager", laat directeur Jolanda Westrum van de vrijwilligerscentrale weten.

"Het is allemaal goed bedoeld, maar we willen voorkomen dat er verdere problemen ontstaan. Daarom hebben we deze richtlijnen opgesteld. Deze week ontvingen wij een aantal keer het signaal dat er bankpassen zijn uitgewisseld en dat raden wij ten zeerste af!"

Duidelijkheid
De vrijwilligerscentrale hoopt dat de richtlijnen duidelijkheid bieden voor zowel de hulpvrager als de hulpverlener. "Neem als hulpvrager in ieder geval nooit een pinpas mee, voor de veiligheid van jezelf en de hulpvrager."

"Worden er problemen geconstateerd omdat de hulpvrager geen contanten meer in huis heeft of zijn er andere vraagstukken of signalen die je wilt delen, neem dan contact op met Vrijwilligerscentrale Huizen. Wij helpen graag verder, waar nodig."

Hieronder de richtlijnen:

1. EERST EVEN BELLEN - Maak telefonisch afspraken over de dag en tijd waarop de boodschappen worden gedaan. Neem bij voorkeur ook het boodschappenlijstje door. Zo ontstaan er geen misverstanden.

2. FINANCIËN - Maak telefonisch afspraken over de financiën. Wij adviseren dat de hulpvrager geld in een envelop doet. Dit bedrag moet hoger zijn dan de verwachte kosten. Het wisselgeld en de kassabon worden dan weer in de envelop gedaan en terug gegeven aan de hulpvrager. In overleg kan worden afgesproken om anders te betalen, bijvoorbeeld met Tikkie. 

3. GEEN PINPAS - Neem nooit een betaalpasje of creditcard van de hulpvrager aan. Pin ook niet voor hem of haar. Dit is voor ieders eigen veiligheid.

4. ALLEEN NAAR 1 WINKEL - Helaas is het momenteel niet mogelijk om samen met de hulpvrager naar de winkel te gaan. We adviseren ook om alle boodschappen in 1 winkel te doen.

5. HOUD AFSTAND - Voordat je boodschappen gaat doen, haal je bij de hulpvrager de envelop op met geld en boodschappenlijstje. Zorg hierbij voor gepaste afstand (minimaal 1,5 meter).

6. CONTROLEREN - Controleer of alles in de envelop zit en of het bedrag klopt wat jullie samen hebben afgesproken. 9. NIET LEKKER = THUISBLIJVEN Als jij je op de afgesproken dag niet lekker voelt, bel dan Vrijwilligerscentrale Huizen. We gaan dan snel op zoek naar iemand anders. Loop geen risico en blijf lekker thuis.

7. BEZORGING AAN DE VOORDEUR - Je kunt de boodschappen bij de voordeur afleveren. Indien dit door omstandigheden echt niet mogelijk is, kun je het binnen afleveren. Let hierbij wel op 1,5 meter afstand.

8. DUBBEL CHECK - Vraag de hulpvragen of hij/zij de envelop met bon en wisselgeld wil controleren. Als er iets niet klopt, meld dit dan meteen aan elkaar.

9. NIET LEKKER = THUISBLIJVEN - Als jij je op de afgesproken dag niet lekker voelt, bel dan Vrijwilligerscentrale Huizen. We gaan dan snel op zoek naar iemand anders. Loop geen risico en blijf lekker thuis.

Uit de krant