Links Tjeerd Wassenaar met rechts zijn opvolger Ali Aghagalal.
Links Tjeerd Wassenaar met rechts zijn opvolger Ali Aghagalal. Foto: Bob Awick

Tjeerd Wassenaar (66) verlaat zijn apotheken in Oostermeent en Bijvanck

Mensen

HUIZEN - Tjeerd Wassenaar (66), eigenaar van Apotheek Wassenaar in de Oostermeent en de Bijvanck, heeft zijn apotheken verkocht. Hij gaat nog niet helemaal met pensioen, want hij blijft zich nog bezighouden met innovatieve zaken in de zorg.

"Ik ben al sinds 1981 apotheker. Ik ben begonnen bij Leefers in Huizen. Mijn moeder had op latere leeftijd nog een opleiding gedaan tot apothekersassistent; ze werkte daar en hoorde dat ze daar iemand zochten", vertelt Tjeerd.

Oostermeent
In eerste instantie dacht hij daar de apotheek over te gaan nemen, maar toen de Oostermeent werd gebouwd, kon hij daar een eigen apotheek beginnen. Kort daarna nam hij ook de apotheek in de Bijvanck over. Hij begon met 1,5 assistente en heeft nu 20 mensen in dienst.

De liefde voor het vak heeft hij van zijn vader. Die was apotheekhoudend huisarts. "Ik vond het leuk om mee te mogen helpen met mengen en roeren. Ik dacht dat ik niet goed tegen bloed kon en vond het een mooie combinatie van werken in de zorg en werken met je handen."

Mengen van medicijnen
"Dat mengen van medicijnen zal ik ook het meeste missen. We deden dat niet veel meer, maar nog wel voor de palliatieve zorg. Voor mensen in de eindfase van het leven kunnen we als apotheker nog echt het verschil maken. Daar bereiden we nog zelf medicatiecassettes voor en hebben we een 24-uurs dienst. Dat is werken op maat, afgestemd met de arts van de patiënt en de thuiszorg."

Tjeerd vindt samenwerken belangrijk. "In het begin heb ik er veel tijd in gestoken om de artsen te leren kennen. Dat is belangrijk en dat wist ik door mijn vader. De samenwerking in Huizen tussen artsen en apotheken is dan ook uniek. Dit komt doordat in Huizen de eerste groepspraktijk was waar artsen in samenwerkten en er volgden er meer."

Vertrouwen
"We werken op basis van vertrouwen en de informatie via hetzelfde computersysteem staat bij ons op één punt. We kunnen die dus allemaal bekijken. Even een herhaalrecept laten goedkeuren is dan zo gebeurd. Dat is wel zo prettig voor de patiënten. Even bellen met een vraag is dan ook snel gedaan."

Hij was ook mede-initiatiefnemer van de Dienstapotheek, die hij samen met collega's opzette. "Die is uiteindelijk bij de Huisartsenpost terechtgekomen. Die is nog steeds succesvol."

Veel regeltjes
In de tijd dat hij apotheker was, heeft hij dingen zien veranderen. Zeker de laatste tien jaar. "Met name door het zorgsysteem. Zorgverzekeraars bepalen tegenwoordig bijna alles. Er zijn veel regeltjes en veel eisen, die eigenlijk niet altijd begrijpelijk zijn. Er is wantrouwen en dat is geen goede basis om mensen te helpen. Vertrouwen werkt veel prettiger."

Doordat zorgverzekeraars de prijzen willen drukken voor medicijnen is er weinig beweegruimte voor apotheken om bijvoorbeeld iets aan het loon te doen van de werknemers. "Dat is altijd een zorg van me geweest, goed personeel krijgen. Óf ze bleven een maand óf ze zijn er nog steeds."

Lonen hoger
"De lonen gaan wel met de CAO omhoog, maar dat is maar 2 tot 3 procent. Als de lonen hoger zouden zijn, zou het aantrekkelijker zijn om in de zorg te komen werken, hoewel status en werktijden natuurlijk ook een rol spelen." Via landelijke adviesorganen probeert hij hier ook iets aan te doen.

Over zijn afscheid heeft hij lang nagedacht. "Zoiets doe je niet van het ene op het andere moment. Ik ben er zes jaar mee bezig geweest." Hij heeft besloten om de apotheken over te doen aan de VNA, de Stichting Vereniging Nederlandse Apotheken. Deze stichting helpt jonge apothekers om hun eigen apotheek te starten.

Goede overname
"Zo ben ik verzekerd van een goede overname en krijgt een jonge apotheker een mooie kans, zoals ik in het verleden de kans heb gekregen door de Bijvanck Apotheek over te nemen." De VNA heeft in Ali Aghagalal zijn opvolger gevonden. "Ik ben blij met hun keus. Het is een goede, jonge en frisse collega die het beleid voort zal gaan zetten of eventueel verbeteren. Ik ga dat met veel interesse volgen."

Zelf gaat hij niet thuis zitten. "De druk op de zorg in Blaricum is groot. De huisartsenzorg in de Bijvanck wordt zwaar belast. De toegankelijkheid van de zorg moet je bewaren en bewaken. Ook moet je voorkomen dat mensen langs allerlei loketten moeten."

Innovatiefs
"Ik ga kijken of ik iets innovatiefs kan gaan doen om iets bij te dragen aan een nieuw gezamenlijk initiatief om de gezondheidszorg in te vullen. ICT heb ik altijd gezien als een middel om de zorg te ontlasten. Buitengewoon interessant."

Dat zal nog wel even moeten wachten, want iedereen is nu gefocust op het coronavirus. "Dat is nu het belangrijkste." Zijn receptie voor alle betrokkenen en het weekeinde Berlijn met het personeel zijn daarom uitgesteld. "Misschien dat we dat in het najaar nog kunnen doen." Zijn afscheid ging uiteindelijk niet helemaal ongemerkt voorbij. Er hingen vlaggen in de apotheek dinsdag, zijn laatste werkdag, en er waren mooie bossen bloemen.

Uit de krant