Op dit moment is het beter om een brief te schrijven dan om aan te bellen om het over irritaties te hebben.
Op dit moment is het beter om een brief te schrijven dan om aan te bellen om het over irritaties te hebben. Foto: Pixabay

Vijf tips over hoe om te gaan met burenirritaties

Mensen corona

HUIZEN - Buurtbemiddeling van Versa Welzijn heeft vijf tips opgesteld om te gaan met burenirritaties. "Door de maatregelen vanwege het coronavirus zijn veel mensen, jong en oud, meer thuis dan anders. Er kunnen daardoor extra veel irritaties tussen buren ontstaan. Aanbellen bij de buren is in deze tijd niet altijd een verstandige optie."

De vijf tips:

Tip 1. Wacht af
Wie dicht op andere mensen woont, bijvoorbeeld in een flatgebouw of rijtjeshuis, zal een zekere mate van leefgeluiden accepteren. Uit onderzoek blijkt dat mensen na zo’n twintig minuten gewend raken aan geluiden tot en met 65 decibel (pratende mensen of achtergrondmuziek). Wacht bij geluidsoverlast dus eerst even af. Vind je het na een half uur nóg vervelend, dan is de kans groot dat het geluid niet zal wennen. Je kunt besluiten voor deze keer je ogen of oren te sluiten, omdat je eigenlijk nooit ‘gedoe’ hebt met de buren. Doe oordoppen in en leg niet op elke slak zout, dan zullen ze dat ook niet bij jou doen als je een keertje herrie maakt of bijvoorbeeld je tuin niet op orde hebt.

Tip 2. Scherm je af
Ervaar je burenoverlast van leefgeluiden die moeilijk zijn te voorkomen, zoals bijvoorbeeld praten en lopen of spelende kinderen? Probeer jezelf dan af te schermen. Zet bijvoorbeeld bij stankoverlast niet het raam open als de buren net hun vuilnis buiten hebben staan. Ga een wandelingetje maken als de buurkinderen op de trampoline springen en veel geluid maken. Zet je eigen radio aan, als je er last van hebt dat je de buren hoort lopen of praten.

Tip 3. Niet slim: koekje van eigen deeg
Houdt de overlast aan, dan is het verleidelijk de buren een koekje van eigen deeg te geven: even bonken met de bezem tegen het plafond. Maar dat is geen goed idee. Je kiest dan de aanval om het conflict te beslechten. Je aanvallende gedrag zal er in veel gevallen voor zorgen dat de buren ook in de aanval gaan. Ze zetten de muziek nog harder en dan ben je nog verder van huis. Stel je vriendelijk op, dan is de kans veel groter dat je buren gaan meewerken.

Tip 4. Brief in de brievenbus doen
Het kan eng zijn om de buren aan te spreken op de overlast die ze veroorzaken, zeker als je ze niet goed kent. Persoonlijk contact is wat wij meestal wel adviseren om samen tot een oplossing te kunnen komen. In deze tijden van corona is dat wellicht niet wenselijk en kun je besluiten om een briefje in de bus te doen. Let daarbij op de toon en manier waarop je iets schrijft. Zeg bijvoorbeeld waar je behoefte aan hebt, in plaats van allerlei verwijten op te schrijven, en hou het zo veel mogelijk bij de actuele feiten. Noem vooral ook de gevolgen die de situatie voor jou heeft. Door te vertellen wat er zo lastig is, kunnen de buren je beter begrijpen; dat maakt de kans groter dat ze willen meedenken in oplossingen.

Tip 5. Bel Buurtbemiddeling
Bij Buurtbemiddeling treden getrainde vrijwilligers op als bemiddelaar tussen buren om zo samen tot een oplossing te komen. In ongeveer tweederde van de burenkwesties kan bemiddeling een positieve bijdrage leveren aan de situatie en wordt erger voorkomen. Vanwege het coronavirus kunnen bemiddelaars nu niet bij jou en je buren langskomen. Wij zijn telefonisch wel bereikbaar. We kunnen bespreken wat in jouw situatie zou kunnen helpen. Buurtbemiddeling kan helpen met een brief opstellen voor je buren en tips geven hoe je iets het beste kunt verwoorden. Wij bieden een luisterend oor. Dat lucht vaak al op. We zijn er voor je, ook in deze rare tijden!

Buurtbemiddeling van Versa Welzijn is actief in Hilversum, Huizen, Gooise Meren, Weesp en Wijdemeren en van 9.00 tot 14.00 uur te bereiken via 035 623 11 00 of buurtbemiddeling@versawelzijn.nl. Meer informatie is ook te vinden via www.versawelzijn.nl/buurtbemiddeling of www.problemenmetjeburen.nl.

Uit de krant