Archieffoto: Aram Goudsmit
corona

Voedselbank ziet toename aanvragen voedselpakketten

  Mensen

REGIO - Dat de situatie voor meer mensen moeilijk wordt, merkt Voedselbank Gooi & Omstreken aan het toenemende aantal mensen dat een voedselpakket aanvraagt. Inkomsten dalen soms fors of vallen weg en de maandelijkse lasten zijn te hoog.

Wie het nodig heeft krijgt een pakket en inmiddels is het aantal huishoudens dat een voedselpakket krijgt met meer dan 10% toegenomen en nieuwe aanvragen komen nog steeds binnen.

Besteedbaar inkomen
“Het is belangrijk dat mensen weten dat wij alleen kijken naar het besteedbare inkomen en niet of iemand bezittingen heeft. Iedereen die hulp nodig heeft kan aankloppen. Het belangrijkste is dat mensen voldoende te eten hebben. Mensen die acuut in de problemen zijn geraakt kunnen ons bellen voor een noodpakket en verdere hulp”, aldus Algemeen Coördinator Gert Haas.

Op de website van de voedselbank staan de normen die gehanteerd worden voor de verstrekking van een voedselpakket. Van het inkomen worden een aantal vaste lasten standaard al afgetrokken. “Wij geven in principe bij een hulpvraag een voedselpakket mee. Afhankelijk van de situatie kan ook besloten worden dat iemand vier weken lang een voedselpakket krijgt, in afwachting van een officiële aanvraag”, voegt hij toe.

Soepel
"Op dit moment zijn we zeker soepel. Alle gegevens zijn niet altijd direct of op korte termijn te verifiëren, zeker niet bij zzp'ers of het MKB. Niemand kan er wat aan doen dat het financieel minder gaat. De voedselbank staat klaar voor iedereen die in de problemen is geraakt."

De voedselpakketten worden op het moment van te voren samengesteld, dit om de 1,5 meter afstand te waarborgen. Producten kunnen op dit moment dan ook niet zelf uitgekozen worden. "Er komt gelukkig al veel financiële en andere hulp binnen van gemeenten, bedrijven, kerken en particulieren. Hiermee is de inhoud van de voedselpakketten voorlopig dan ook gewaarborgd."

Initiatieven
Ook zijn er allerlei initiatieven om wat extra’s te doen. "Iemand deed een oproep in de buurtapp om houdbaar voedsel te doneren en kwam dat langs brengen, een ander zette een actie op voor troostboxen voor de kinderen. Veel mensen hebben zich al aangemeld om te helpen waar dat nodig is. Een deel daarvan wordt ingezet om voedselpakketten te bezorgen bij cliënten die dat zelf nu niet kunnen ophalen en ook niemand hebben om dat voor ze te doen."

Meer berichten