corona

Albanie Comité lijdt ook onder coronacrisis en vraagt financiële hulp

  Mensen
Ondanks het opdrogen van de geldkraam werd ook afgelopen week voedsel uitgedeeld aan de allerarmsten.
Ondanks het opdrogen van de geldkraam werd ook afgelopen week voedsel uitgedeeld aan de allerarmsten. (Foto: Albanië Comité)

HUIZEN De Stichting Albanië Comité Huizen heeft ook te kampen met de coronacrisis. Het werk in Huizen ligt weliswaar stil vanwege alle coronamaatregelen, het werk in Albanië gaat wel door en de kosten blijven doorgaan. Daarentegen stagneert de geldstroom. "Een zorgelijke ontwikkeling", aldus Herman Lubbers van het comité.

“Een paar weken geleden hebben we nog voedsel uitgedeeld  aan de bewoners in de omliggende bergdorpen”, vertelt hij. “Het werk moet doorgaan, maar de donaties blijven helaas achter. In Albanië gaan alle activiteiten door en dat kost geld. Als het zo blijft dat we minder inkomsten binnen krijgen, moeten we er noodgedwongen over nadenken om het kindertehuis op een laag pitje te zetten."

Zwaar
"Er is momenteel geen transport mogelijk, er is geen kledinginzameling, maar de opslagloods ligt vol en de kosten van 1.000 euro per maand gaan gewoon door. Goede doelen organisaties hebben het zwaar momenteel en wij dus ook. Het kindertehuis is dicht, maar de kosten - zoals die van het personeel - blijven doorgaan."

"We hebben bijvoorbeeld een project met 100 kippen. De eieren werden gebruikt voor het kindertehuis. Er zijn nu geen kinderen op school, maar de kippen moeten wel te eten hebben. De eieren die ze leggen zetten we nu maar in rekjes aan de straat, zodat de mensen die het nodig hebben ze mee kunnen nemen."

Meer donateurs nodig
Al zijn er geen kinderen in het kindertehuis, het KANS-project blijft actief. De bedoeling is het aantal KANS-kinderen uit te breiden, zodat de kinderen en hun gezinnen toch ondersteund kunnen worden als het kindertehuis op een laag pitje komt te staan. "Dan kunnen we zicht op ze blijven houden. Daar hebben we wel meer donateurs voor nodig. Daar is onze hoop nu op gericht."

"We willen zorgen dat deze kinderen naar school kunnen blijven gaan, te eten krijgen, van kleding worden voorzien en medische hulp krijgen als dat nodig is. De hele gemeenschap steunt op ons als stichting. De arme gezinnen in de bergen hebben geen geld om boodschappen te doen. Wij hebben toestemming om bij één winkel voedsel te kopen, die we bij de gezinnen thuisbrengen." Ook het Roma-project gaat door, laat de stichting weten.

Grote zorg
"We zijn dankbaar voor onze vaste sponsoren, waardoor sommige projecten nog verder kunnen, maar we merken heel erg dat de geldkraan van giften aan het opdrogen is. Dat is een grote zorg. Voor 22 euro per maand kan een kind meedoen aan het KANS-project. Onze hoop is dat mensen er op die manier aan willen bijdragen dat het werk in Albanië doorgang kan blijven vinden.”

De stichting heeft in het verleden meer zware momenten meegemaakt. De redding bleek toen altijd steeds nabij. Bijvoorbeeld door artikelen in de krant. "Ook kwam de gemeente Huizen in 1999 over de brug tijdens de Kosovo-crisis met een gift van  20.000 gulden."

Gift
"De garage en zolder van Herman Lubbers lagen torenhoog opgestapeld met kleding, dekens, matrassen en hulpgoederen, die met grote spoed naar het vluchtelingenkamp in Tirana moesten worden gebracht. Maar er was geen geld voor een transport. Plotsklaps was daar de gemeentelijke gift, zodat de vrachtwagen toch kon rijden."

"Een jaar eerder was de opening van het schooltje in Mushqeta een enorme bemoediging. Er kwam 15.000 gulden binnen om het gebouw een complete metamorfose te geven en te voorzien van schoolmateriaal. De Huizer samenleving trok de beurs en diverse basisscholen stelden meubeltjes en materiaal beschikbaar."

Ontroerende verhalen
"Maar ook projecten als het Oude Mannenhuis kwamen uitgebreid in de pers, waarbij ontroerende verhalen te lezen vielen over bijvoorbeeld meneer Servet, die uitgeput, verdwaasd en met een natte broek door mij en Anne-Lise op straat werd gevonden. Na een frisse douchebeurt werd hij in de kleren gestoken met een T-shirt waarop de tekst 'Huizen, de gezelligste markt van Nederland' prijkte. Hij kreeg onderdak en onderhoud, zoals zovelen die het Albanië Comité de afgelopen jaren uit de goot heeft gered."

Herman en Anne-Lise Lubbers willen samen met het bestuur en alle vrijwilligers handen en voeten blijven geven aan hun overtuiging dat geloof, hoop en liefde ook nodig zijn voor de mensen in Albanië. In de Bijbel staat dat de meeste van deze drie de liefde is. Die liefde kan heel praktisch zichtbaar gemaakt worden.

Hulpvraag
"Zoals William Booth, de oprichter van het Leger des Heils al opmerkte: 'Hongerige magen hebben geen oor voor het Evangelie'. Hij kwam tot de conclusie dat mensen met een concrete hulpvraag in eerste instantie niet op een goed verhaal zitten te wachten. Daarom begon hij samen met anderen behalve een goede boodschap, ook brood bij de mensen te brengen. Stichting Albanië Comité vraagt nu aan iedereen om ook nu weer mee te helpen."

Meer informatie of aanmelding voor het KANS-project of donateurschap kan via Herman en Anne-Lise Lubbers op 035-5263249 of via famlubbers@albaniecomite.nl. Elke gift is welkom op NL97 RABO 0329 9600 08 of NL24 RABO 0166 9658 20 (KANS-project) ten name van Stichting Albanië Comité. Doneren via de doneerknop op de website kan ook.

Meer berichten