Opnamen voor de documentaire in het Warandepark.
Opnamen voor de documentaire in het Warandepark. (Foto: Marianne Vos)
video

Doden herdenken op 4 mei met documentaire

  Mensen

HUIZEN - Een prachtig programma was samengesteld voor een bijzondere versie van 4 en 5 mei in het jaar dat 75 jaar vrijheid wordt gevierd. Door de coronacrisis werd alles omgegooid. Marianne Vos-van Breel: "We hebben onder stoom en kokend water de afgelopen weken aan een mooi alternatief gewerkt."

Zo is er door vooral Hein Hoffman, programmamaker en voorzitter van het 4 meicomité in Huizen, met medewerking van jongeren en de burgemeester een prachtige documentaire afgeleverd. "Hier volgen we in grote lijnen toch de herdenking zoals die normaal verloopt."

Monument
De documentaire start bij het herdenkingsmonument in het Warandepark. Hier wordt het verhaal achter het monument verteld en van daar wordt er gelopen naar het monument aan het Prins Bernhardplein.

"Tijdens deze 13 minuten durende tocht worden de namen van 98 oorlogsslachtoffers voorgelezen. Sommige slachtoffers krijgen een gezicht door de verhalen die jongeren over hen vertellen." Aangekomen bij het monument op het Prins Bernhardplein houdt burgemeester Niek Meijer een toespraak.

Kranslegging
Er vindt nu ook op 4 mei een kranslegging plaats - maar in plaats van 's avonds gebeurt dit nu om 08.00 uur 's ochtends - bij het monument aan het Prins Bernhardplein, gevolgd door het leggen van bloemen bij het monument in het Warandepark.

De eerste krans wordt gelegd door burgemeester Niek Meijer en zijn vrouw Janny. Daarna volgen de collegeleden, het Veteranencomité en het 4 meicomité.

Erewacht
Van 08.30 tot 20.00 uur zorgt het Veteranencomité voor een erewacht van één persoon bij het monument op het Prins Bernhardplein, met elk half uur een wisseling van de wacht.

Vanaf 08.30 uur is het voor iedereen de hele dag mogelijk om bloemen te leggen bij het monument, met inachtneming van de coronamaatregelen.

Herinneringsvlucht
Om ongeveer 15.22 uur vliegen de Edambusters hun herinneringsvlucht over Huizen. In tegenstelling tot andere jaren wordt nadrukkelijk langs verzorgingshuizen gevlogen.

De Edambusters is het 1077 squadron van de Royal Airforces Association en bestaat uit een groep Nederlandse privé-vliegers die met de RAF geassocieerd is. Sinds 1974 voeren zij herinneringsvluchten uit boven gedenkplaatsen van gevallen vliegers in Nederland.

Hieronder de documentaire om dit jaar de doden op 4 mei te herdenken:


Meer berichten