Maartje van Weegen presenteert een speciale lunchuitzending.
Maartje van Weegen presenteert een speciale lunchuitzending. (Archieffoto: Carin van den Berg)

Huizen en Blaricum 5 mei samen aan Vrijheidslunch

  Mensen

HUIZEN/BLARICUM - De bevrijding wordt dit jaar bijzonder gevierd. In plaats van een feestelijke lunch bij De Krachtcentrale Huizen is het een onlinelunch met live-uitzending geworden. Een lunchpakket kan bij diverse ondernemers worden aangeschaft en ook Blaricum is bij deze viering aangehaakt.

"Er werd voor de uitbraak van het coronavirus hard gewerkt aan een divers programma. Rotaryclub Huizen Gooimeer was bezig met een lunch bij De Krachtcentrale. Dat wordt nu een lunch thuis."

Buurdorp
"Omdat de Rotaryclub leden uit zowel Huizen als Blaricum heeft, werd ook het buurdorp bij de viering betrokken. Uiteindelijk gaat het om drie dingen die dag: verbinding, solidariteit en gezellig samenzijn", zegt Marianne Vos-van Breel van de organisatie.

Voor de lunch kan een VierOnzeVrijheid-box aangeschaft worden. De lunchbox wordt onder andere verkocht bij de Boni in de Holleblok, Jumbo in de Kostmand, Vershof Huizen in het Oude Dorp, Plus en Lifestyle Wijn en Delicatessen in de Oostermeent in Huizen. In Blaricum zijn boxen verkrijgbaar bij AH in het dorp en Coop in de Bijvanck. Met een raamposter van de VierOnzeVrijheid-lunchbox zijn de ondernemers herkenbaar.

Voedselbank
"Ook is het mogelijk dat klanten van de voedselbank een pakket krijgen door de belangeloze inzet van onder andere Bakkerij Kruijmer, Tuincentrum Rebel, RK Parochie Huizen-Blaricum, de Turkse gemeenschap, Restaurant Aan de Kade, Westland Kaas en IJssalon Sundaes uit Huizen. We willen immers dat iedereen het feest van de bevrijding kan vieren."

Door inzet van onder anderen Johan Verheij van Eindeloos Theaterwerk zal er die dag tijdens de lunch van 12.30 tot 13.30 uur een live-uitzending te zien zijn via NH Nieuws op KPN kanaal 1379, Ziggo kanaal 40 of https://nhgooi.nl/kijk/live.

Burgemeesters
Maartje van Weegen presenteert het programma en de burgemeesters van Huizen en Blaricum maken hun opwachting, evenals enkele plaatsgenoten uit Huizen en Blaricum, waaronder vertegenwoordigers van de Indisch/Molukse gemeenschap en Amnesty International.

Het thema Vrijheid wordt met hen van diverse kanten belicht. Het geheel wordt muzikaal omlijst door verschillende artiesten. Het programma wordt afgesloten met het lied We 'll meet again dat iedereen vanaf het balkon, in de tuin, voor de voordeur of waar dan ook kan meezingen. Foto’s van thuisvieringen kunnen worden gedeeld op de Facebookpagina VierOnzeVrijheid.

Tentoonstelling
Niet alle onderdelen van de viering van 75 jaar Vrijheid zijn in het water gevallen door het coronavirus. Zo is de tentoonstelling 75 Jaar Vrijheid online te zien op AtelierrouteHuizen.nl en is inmiddels de Bevrijdingskrant van de Historische Kring Huizen verspreid.

Deze is gepubliceerd in de opmaak van de Huizer Courant zoals die op 5 mei 1945 verscheen en bevat boeiende artikelen, verhalen, gedichten en foto’s over de Tweede Wereldoorlog, de Bevrijding in Huizen en het thema 75 jaar Vrijheid.

Meer berichten