Veteranen houden de hele dag een erewacht bij het monument op het Prins Bernhardplein.
Veteranen houden de hele dag een erewacht bij het monument op het Prins Bernhardplein. (Foto: Bob Awick )
video

Vroege kranslegging ter nagedachtenis van oorlogslachtoffers

  Mensen

HUIZEN - Burgemeester Niek Meijer heeft vanmorgen om 8.00 uur samen met zijn vrouw Janny een bloemenkrans neergelegd bij het oorlogsmonument aan het Prins Bernhardplein. Dit in tegenstelling tot de traditie dat het 's avonds is. Vanwege het coronavirus is de herdenking dit jaar anders.

Na de burgemeester volgden de collegeleden, het Veteranencomité en het 4-mei comité. Tot vanavond 20.00 uur zorgt het Veteranencomité voor een erewacht van één persoon bij het monument, met elk half uur een wisseling van de wacht.

Bloemen
Het is voor iedereen de hele dag mogelijk om bloemen te leggen bij het monument. Wel moeten mensen rekening houden met de coronamaatregelen en minimaal 1,5 meter afstand houden.

Na de kranslegging bij het monument in het dorp, volgde er ook nog een kranslegging bij het monument in het Warandepark.

Online
Verder vindt de herdenking online plaats met een speciale documentaire, die door Hein Hoffman, voorzitter van het 4 mei comité, is gemaakt met medewerking van de burgemeester en een aantal jongeren.

In deze documentaire houdt burgemeester Niek Meijer ook een toespraak. Daarin zegt hij onder andere: "Herdenken doen we ieder jaar samen. Zij aan zij, schouder aan schouder gaan wij in gedachten terug en staan wij stil bij de vele offers die zijn gebracht. We kunnen nu niet fysiek bij elkaar komen. Dat is jammer, want dit jaar is een bijzonder jaar. We vieren 75 jaar vrijheid."

Verhalen
"Steeds minder mensen kunnen navertellen hoe het was, wat ze meemaakten. Het is aan ons om hun verhalen te blijven vertellen, om stil te blijven staan bij hun angsten én hun hoop. Alleen als we hun herinneringen levend houden, kunnen we samen blijven terugkijken naar die zwarte periode in onze geschiedenis, en er van leren."

De documentaire vertelt enkele van die verhalen, die iedereen zou moeten zien en horen. Hieronder de speciale 4 mei documentaire:


Meer berichten