De soundcheck voor de live-uitzending uit de Oosterlichtkerk in Huizen.
De soundcheck voor de live-uitzending uit de Oosterlichtkerk in Huizen. (Foto: Bob Awick )
corona

Corona speelt grote rol in speciale live-uitzending Bevrijdingsdag

  Mensen

HUIZEN - Het coronavirus speelt een grote rol in de live-uitzending 'Vier Onze Vrijheid' die vanmiddag rond lunchtijd uitgezonden werd om 75 jaar vrijheid te vieren in Huizen en Blaricum.

Natuurlijk omdat het virus er voor zorgt dat we de grootse viering van onze vrijheid niet kunnen doen zoals gepland was, maar ook omdat het een bepaalde beperking van onze vrijheid is.

Lunchbox
De lunchuitzending kwam tot stand na overleg tussen Eindeloos Theaterwerk en Rotaryclub Huizen Gooimeer. Mensen konden bij diverse ondernemers een speciale 'VierOnzeVrijheid'-lunchbox aanschaffen om tijdens de uitzending mee te lunchen. Deelnemers aan de ramadan nuttigen de inhoud op een later tijdstip.

De uitzending kwam vanuit de Oosterlichtkerk in Huizen en werd gepresenteerd door Maartje van Weegen. De uitzending was live, met diverse opgenomen bijdragen, zoals die van de burgemeesters uit de buurdorpen.

Vrijheid
De burgemeesters gingen ook in hun bijdragen in op de rol van corona en dat vrijheid hierdoor wordt ingeperkt "hoewel ik dat geenszins wil vergelijken met de oorlog", aldus de Blaricumse burgemeester Joan de Zwart- Bloch.

De Huizer burgemeester Niek Meijer: "Vrijheid is altijd in samenhang met verantwoordelijkheid. In deze tijd drukt verantwoordelijkheid meer op ons, dan voelen wij ons begrensd in onze vrijheid."

Muzikaal
Diverse bekende Blaricummers en Huizers vertelden desgevraagd wat vrijheid voor hen betekent en wanneer zij zich in hun vrijheid beperkt voelen. Ook de Turkse en Molukse gemeenschap droegen bij aan de uitzending. De laatste verzorgde ook een muzikaal intermezzo.

Muziek speelde een grote rol in de uitzending. Zo waren er bijdragen van Laballade en Staccato en werd het lied De wereld staat stil van de hand van de initiatiefnemer van Theaterroute Huizen en regisseur van de live-uitzending, Johan Verheij, en de muzikaal leider van de theaterroute, Mark Lippe vertolkt. Het werd gezongen door Nyncke Bergman uit Huizen en Esmée de la Bretoniere. Ook was er een dansbijdrage van jongeren van Dynamic Arts.

Uitzending bekijken
De uitzending werd afgesloten met het lied We 'll meet again, dat iedereen kon meezingen. De tekst stond ook op een flyer in de lunchbox. De uitzending is hier te bekijken. Deze begint na ongeveer 5.30 minuten.

Meer berichten