Tijger in zijn goede dagen.
Tijger in zijn goede dagen. (Foto: Foto's: Gloria)

Kat Tijger na ongewild bad in frituurvet laten inslapen

  Mensen

HUIZEN - Hevig geëmotioneerd vertelt Gloria haar verhaal. Ze is boos en verdrietig. Haar kat Tijger van 15 jaar oud heeft ze moeten laten inslapen. Het beestje is zwaar mishandeld ergens op 5 mei. Tijger is geschopt, had een gat in zijn tong en zat onder het frituurvet. Haar enige vraag aan de dader of daders: Waarom hebben jullie dit gedaan? Was dit nu echt nodig?

Tijger woonde aan de Westkade en was goed bekend in de buurt. "Hij hield van zonnen en het kon wel eens zijn dat hij zo op een kussen in de tuin kroop bij de buren. Ik zei altijd dat mensen water moesten gebruiken als ze dat niet prettig vonden, maar er waren eigenlijk nooit problemen. Hij sliep ook graag op de boten die er liggen."

Dierenambulance
Op 5 mei ging hij als zo vaak lekker naar buiten. "Met etenstijd was hij er niet. Dus heb ik van alles op Facebook gezet. De volgende dag belde de Dierenambulance dat ze de kat hadden en dat ze hem kwamen brengen. Ik was zo blij. Ik vergat helemaal te vragen hoe ze hem hadden gevonden. De kat is gechipt, dus ik was makkelijk te vinden."

Later hoorde ze dat mensen de Dierenambulance hadden gebeld, omdat het beest zielig in een hoekje ergens zat op de Monnickskamp. "Zover komt hij nooit. Hij komt niet verder dan hier of de Meerpaal of bij de sluis. Ik ben heel blij dat die mensen hadden gebeld, want daardoor kreeg ik Tijger weer terug."

Frituurvet
Bij het terugbrengen viel op dat Tijger helemaal naar frituurvet rook. "Hij zat helemaal onder. Ik wilde hem oppakken, maar dat deed teveel pijn. Ik heb een vriendin gebeld met een bad en we hebben hem daar gewassen. Heel voorzichtig. Daarbij zag ik dat hij ook een paar kleine wondjes had. Ik merkte dat dit niet werkte en heb de dierenarts gebeld." Daar aangekomen heeft de dierenarts de kat onder verdoving schoongemaakt.

"Toen zei de arts of ik wist dat hij ook een gat in zijn tong had en dat hij daar aan geopereerd moest worden. Zijn bekkie was ook helemaal stuk. Dat heb ik toen maar laten doen. Al die kosten, ook van de dierenambulance, het maakte mij niet uit, zolang Tijger weer op zou knappen. Hij was weliswaar 15 jaar, maar had nog nooit iets gehad."

Geschopt
Omdat de dierenarts ook nog röntgenfoto's heeft gemaakt, kwam die er achter dat de kat ook nog eens van binnen letsel had. Het beestje is vermoedelijk geschopt, want onder zijn buik zat ook een hele schram. Gloria barst bijna in tranen uit als ze het verhaal vertelt en weer komt de vraag 'wie doet nu zoiets' naar boven. Ze snapt er niets van.

Na de operatie leek het goed te gaan. "Hij kroop eerst wel in de kast boven waar hij zich graag terugtrekt, maar kwam later toch weer beneden om te drinken en wat te eten. Op een gegeven moment deed hij dat niet meer. Zijn hele lichaam ging heen en weer. Hij kreeg het heel benauwd. Hij was niet meer te redden, dus heb ik hem laten inslapen."

Huilen
Gisteren is Tijger gecremeerd en volgende week komt hij 'thuis'. "We hebben nog een jongere kat van 1,5 jaar, Tyson. Ik ben zo bang dat hem ook wat overkomt", zegt Gloria. "Hij mist Tijger, net als onze hond van 13 jaar, Senna. Mijn dochter van zeven jaar is ook maar steeds aan het huilen." Een buurman van verderop die haar verhaal op Facebook las, moest toen hij het hele verhaal hoorde ook huilen. "Dat vond ik erg, dat hij ook zo verdrietig was."

Ze voelt zich erg gesteund door de berichten die mensen haar sturen naar aanleiding van haar verhaal. "Ik krijg ook wel reacties als dat ik de kat niet naar buiten had moeten laten. Dat doe je toch ook niet met kinderen? Wat kan er zo erg zijn dat iemand dit een onschuldig beest aandoet? Is het een kattenhater geweest of iemand die zich nu in deze coronatijd verveelt?"

Niet nog een keer
"Ik hoop in ieder geval dat de dader of daders dit lezen en weten hoeveel pijn en verdriet ze met hun actie aanrichten en dat ze het niet in hun hoofd halen nog een keer te doen. Ze zullen zich echt niet melden ga ik vanuit, maar ik wil dat ze dat weten en hopelijk kom ik er ooit achter wat ze heeft bezield."

Tijger in de kast waar hij zich in terugtrok nadat hij was mishandeld.

Meer berichten