De strandwachten moeten ook rekening houden met alle coronamaatregelen.
De strandwachten moeten ook rekening houden met alle coronamaatregelen. (Foto: Bob Awick )
corona

Strandwacht sinds woensdag weer open

  Mensen

HUIZEN - De strandwacht aan de Zomerkade is sinds woensdag weer open. Op Hemelvaartsdag zagen zij honderden mensen op het strand, die zich niet allemaal aan de 1,5 meter afstand hielden.

"Veel mensen denken dat wij ons daar ook mee bemoeien en spreken ons daarover aan als we patrouille lopen op het strand, maar dat is niet zo. Wij zijn hier alleen voor het verlenen van EHBO", vertelt een van de strandwachten.

Tijdens Hemelvaart merkten ze dat mensen die vlakbij de post lagen in het zichtveld, vaak wel de 1,5 meter afstand hielden. "Maar er waren hele groepen van 20 man die veel dichter bij elkaar zaten. Ik weet niet of dat altijd wel allemaal familie was. Er is wel een boa langs geweest, maar dat mag wat ons betreft wel vaker gebeuren."

Linten
Om zelf afstand te kunnen houden en hun werk te kunnen doen met inachtneming van de coronamaatregelen hebben ze linten op de tegels gespannen en om de post heen. "Er mag maar een persoon tegelijkertijd binnen worden behandeld", meldt coördinator Rob van den Heuvel.

"Bij binnenkomst moet de persoon zijn handen ontsmetten en krijgt een mondmasker. Vervolgens kan hij naar binnen. Wij dragen zelf bij het verlenen van hulp een mondmasker, bril en handschoenen. We hebben als strandwacht zelf voor deze beschermingsmiddelen gezorgd."

Hulppost
Na de hulpverlening kan de geholpen persoon via de andere kant de hulppost verlaten. "We krijgen ook nog stickers om deze hier te plakken, zodat mensen attent zijn op het 1,5 meter afstand houden en dat zij hun handen moeten wassen."

Verder hopen de strandwachten dat de gemeente snel de toiletten bij het strand weer opent. "Dat mag sinds vrijdag weer. We kregen er al veel vragen over, maar ze zijn nog dicht en de gemeente was niet te bereiken. De toiletten moeten ook eerst nog schoongemaakt worden, want dat is sinds de nieuwjaarsduik niet meer gebeurd."

Meer berichten