Burgemeester Niek Meijer ging nog in gesprek met de demonstranten.
Burgemeester Niek Meijer ging nog in gesprek met de demonstranten. (Foto's: Bob Awick )

Stil protest #Wees Welkom #500 kinderen

  Mensen

HUIZEN - Een stil protest heeft gisterenavond plaatsgevonden voor het gemeentehuis. Doel van het protest is om gemeenten te bewegen om 500 vluchtelingenkinderen die zonder ouders in opvangkampen in Griekenland zitten naar Nederland te halen.

Een van de initiatiefnemers is Pia van Vulpen. "Het is voor het eerst dat ik zoiets doe. Ik word soms verdrietig van alles dat er in de wereld gebeurt. Ik kan niet overal iets aan doen, maar dit vond ik belangrijk."

Onmenselijk
"Ik ken inmiddels diverse Syrische vluchtelingen die in Nederland wonen. Wij kunnen ons niet voorstellen wat het betekent als je hebt moeten vluchten. Zij horen de bommen nog. Het is voor volwassenen al onmenselijk in de vluchtelingenkampen in Griekenland, laat staan voor de kinderen zonder ouders."

Ze haakt met haar actie aan op de landelijke actie die gaande is om 500 kinderen naar Nederland te krijgen. "Elke donderdag protesteren ze om 20.00 uur. Omdat gisteren de raadsvergadering was, hebben we het al eerder gedaan, om 19.00 uur en voor het gemeentehuis." Burgemeester Niek Meijer kwam ook nog even langs bij de demonstratie en heeft met de deelnemers gesproken. "Dat was heel fijn."

Demonstratie
Het had nog wel wat voeten in de aarde om toestemming te krijgen voor de demonstratie. "Die kwam op het laatste moment, vandaar dat we het ook klein hebben gehouden met 15, 16 mensen. We stonden ook zeker op 1,5 meter afstand."

Zij hoopt dat door haar actie met gelijkgestemden een groter balletje gaat rollen. "Inmiddels hebben al 100 gemeenten ingestemd met het voorstel om 500 vluchtelingenkinderen naar Nederland te halen."

Donderdag weer
"Helaas heeft de gemeente Huizen nog niet hiermee ingestemd. Daarom hebben we voor volgende week donderdag weer een actie gepland. Dan op het Oude Raadhuisplein om 20.00 uur. Ik heb daar ook een Facebookevenement voor aangemaakt."

Mensen die mee willen doen, wordt gevraagd dit daar te laten melden. "Dan kunnen we inschatten hoeveel mensen er zijn en of we ons dan aan de coronamaatregelen kunnen houden. Op het Oude Raadhuisplein hebben we in ieder geval wel wat ruimte."


 

Meer berichten