Het Erfgooiers College is er klaar voor om dinsdag weer leerlingen op school te ontvangen.
Het Erfgooiers College is er klaar voor om dinsdag weer leerlingen op school te ontvangen. Foto: Bob Awick

Leerlingen Erfgooiers College en Huizermaat weer naar school

Mensen corona

HUIZEN - Leerlingen van het voortgezet onderwijs mogen vanaf dinsdag weer naar school. Niet allemaal tegelijkertijd, want in het schoolgebouw moeten de leerlingen zich nog steeds aan de coronamaatregelen houden, zoals 1,5 meter afstand. Ook de leerlingen van het Erfgooiers College en de Huizermaat mogen weer deels naar school.

Rector-bestuurder Gerlof Boersma van het Erfgooiers College: "In grote lijnen hebben we de klassen door de midden geknipt. De leerlingen van de onderbouw komen 's morgens naar school. De klassen hebben we in drieën verdeeld. Groep 1 komt de eerste dag, groep 2 de tweede dag en groep 3 de derde dag en daarna beginnen we opnieuw te tellen."

Zelfde lokaal
"Omdat we nog drie weken les hebben, komen zij 5 of 6 dagen naar school voor de vakantie." Leerlingen die niet naar school komen, volgen thuis de lessen die dan gegeven worden online. Leerlingen op school blijven de hele tijd in hetzelfde lokaal. De leraren wisselen van werkplek, dat is normaal andersom. Ook de pauze wordt in het lokaal doorgebracht. De lessen zijn 35 minuten en om 13.00 uur zijn de leerlingen uit. Thuis kunnen zij dan hun huiswerk doen.

Elke jaarlaag heeft een eigen verdieping en eigen ingang toegewezen gekregen. Leerlingen moeten direct doorlopen naar het lokaal en jassen en tassen meenemen. De kluisjes worden niet gebruikt. Het rooster is zo aangepast, dat de leerlingen niet allemaal gelijk bij de school aankomen. Overal in de school staan medewerkers om ze de weg te wijzen. In de school is er een routing gemaakt met eenrichtingsverkeer, zodat leerlingen elkaar niet tegen het lijf lopen en er zijn hygiënemaatregelen genomen.

Bovenbouw
De bovenbouw blijft de lessen thuis online volgen. "Het lukt ons niet om alle leerjaren naar school te halen. Zij zitten in clustergroepen met een eigen vakkenpakket. Dat betekent dat leerlingen naar verschillende lokalen moeten. Daarnaast kun je ook geen tussenuren hebben, want dan gaan leerlingen zwerven."

"'s Middags kunnen de leerlingen van de bovenbouw terecht op school voor ondersteuningsles van de mentor. Zij komen minstens een uur per week naar school in groepen van tien leerlingen. Deze lessen zijn bedoeld om de leerlingen te ondersteunen bij de online lessen en ze op weg te helpen als ze ergens tegenaan lopen. Ook is er voor hen nog een toetsweek."

Examenleerlingen
Op 4 juni krijgen de examenleerlingen van hun persoonlijk mentor of coach een telefoontje, waarin officieel medegedeeld wordt of ze geslaagd zijn of niet. "Ze kunnen dan niet naar school komen, maar we kijken wel of een korte feestelijke diploma-uitreiking mogelijk is in juli."

"Dan zijn waarschijnlijk bijeenkomsten met honderd mensen weer mogelijk. De examenreisjes en -feesten gaan al niet door dus doen wij onze uiterste best om iets leuks voor deze 250 leerlingen te doen."

Oefenperiode
Het Erfgooiers College ziet de korte periode dat de leerlingen nog op school zijn voor de vakantie als een oefenperiode. "We verwachten niet dat het na de vakantie alweer normaal is. We hebben nu drie weken de tijd om te kijken hoe het gaat en waar we tegenaan lopen, zodat we nog eventueel aanpassingen kunnen doen."

"We hopen dat de regels tegen die tijd nog wat versoepeld zijn en dat de bovenbouw dan ook weer naar school kan. Dat zal echt puzzelen worden, want er kunnen maximaal tien leerlingen in het lokaal en als de leerlingen van de bovenbouw van lokaal wisselen, moeten ze bij binnenkomst hun handen ontsmetten, de tafel schoonmaken en als ze het lokaal uitgaan weer hetzelfde. Daarom laten we leerlingen liever in hetzelfde lokaal zitten. In ieder geval gaat veiligheid boven alles."

Huizermaat
Bij Scholengemeenschap Huizermaat gaat het online programma gewoon door. Daarnaast komen leerlingen in kleine groepjes gespreid weer naar school. "Dit kan zijn voor een les, toets, mentoraat of het stellen van vragen aan begeleiding. Afhankelijk van het leerjaar. Daarnaast zullen er veel praktische lessen zijn, zoals handvaardigheid, biologie, kunst en dergelijke. Zo kunnen we met elkaar wennen aan de 1,5 meter samenleving in school", vertelt rector Tanja de Ruijter.

"We nemen de RIVM richtlijnen goed in acht. De leerlingen zitten in hetzelfde lokaal en houden daar pauze. De docenten bewegen. Leerlingen moeten hun handen wassen als ze de school instappen en er is bewegwijzering. We hebben eenrichtingsverkeer in de school. Overal zijn er dingen te zien die leerlingen er aan herinneren dat we in een bijzondere situatie zitten."

Kunststukje
Het was een roostertechnisch kunststukje, zegt ze, maar het is wel belangrijk dat alle leerlingen op een gegeven moment op school zijn. "Ik denk dat we een goede balans hebben gevonden tussen de coronamaatregelen en het hebben van de leerlingen op school. Leerlingen zullen hier doen wat er voor hen toe doet. Met name dingen die online en thuis lastiger zijn dan op school."

Ook de Huizermaat wil ervaringen opdoen voor september. "We denken dat het voor de leerlingen nu ook weer heel leuk is om op school te zijn en ze het heel fijn vinden om elkaar weer te zien. Het is voor hen een vertrouwde omgeving. We hebben de examenkandidaten al even langs gehad. Zij vonden het heerlijk om weer op school te zijn en een grapje met de conciërge te maken."

Diploma-uitreiking
Die examenleerlingen horen op 4 juni officieel of ze geslaagd zijn. "We laten ze die dag wel op school komen. Daar krijgen de leerlingen een tijdslot voor per mentorgroep. Dan kunnen ze hun cijfers tekenen en kunnen we ze feliciteren en kunnen ze elkaar of afstand feliciteren. Daarnaast werken we nog aan een spetterende diploma-uitreiking in juli."

Uit de krant