Esther, Adelinde en Nicole mochten even het zwembad in om voor de foto te poseren.
Esther, Adelinde en Nicole mochten even het zwembad in om voor de foto te poseren. Foto: Bob Awick

Groep achter petitie Sijsjesberg werkt aan plan voor openstelling

Mensen corona

HUIZEN - De groep mensen die achter de petitie Zwembad Sijsjesberg open zit, werkt aan een plan om Sijsjesberg met inachtneming van de coronamaatregelen toch te openen dit seizoen. Eerder liet de gemeente namelijk weten dat het bad niet meer open zou gaan deze zomer.

Zonde, vonden Adelinde Bouman en Nicole Canoy, die daarom de petitie startten. Esther te Pas en vriendin Ingrid Zeegers sloten zich daarbij aan. "Wij wilden met een alternatief plan komen, toen we een appje kregen over de petitie", legt Esther uit. "We hebben nu onze krachten gebundeld."

Teleurstelling
Motivatie om met de actie te starten, was bij alle vier de teleurstelling dat het bad niet open zou gaan. "Het is nu zo'n rare tijd en wij zouden ver weg op vakantie gaan. Ik ben zelf een fanatieke baantjeszwemmer en mijn zoon van 8 komt er ook al vanaf zijn geboorte. Het is fijn om buiten te sporten en we hoopten dat in de Sijsjesberg weer een beetje te doen", zegt Adelinde.

Buurvrouw Nicole heeft drie kinderen. Twee van 1 jaar en een van 4. "Toen we het nieuws zagen, gingen we er over appen en we waren zo teleurgesteld. Daarom zijn wij de petitie begonnen. De handtekeningen hebben we voor de raadsvergadering van 2 juni aan de burgemeester gegeven. Hij vroeg ons om met een alternatief plan te komen", gaat Adelinde verder.

Plan
Esther, met drie kinderen in de leeftijd van 6, 12 en 14 jaar en Ingrid met een zoon van 5 jaar oud, hadden zich inmiddels aangesloten bij de groep en een plan voor die heropening werd uitgebroed. Daarbij werd vorige week al de hulp van inwoners ingeroepen en de mensen die de petitie hadden ondertekend.

"Daarop hebben we een tiental mails gekregen", geeft Adelinde aan. Esther: "Daarin werden vaak tijdsloten en een reserveringssysteem genoemd. Men kent dat nu al van andere voorzieningen. Die zitten ook in het plan." Adelinde: "In het plan staat voorop dat gewerkt wordt via de regels van het RIVM, want ook wij vinden dat het bad alleen veilig open mag."

Doelgroepen
Voordat het plan werd opgesteld, heeft de groep gekeken naar de verschillende doelgroepen en naar de verschillende coronamaatregelen die daarbij horen. Van belang was dat alle doelgroepen de mogelijkheid krijgen om gebruik te maken van het zwembad. Daarna zijn tijdsloten gemaakt, zodat die allemaal op meerdere keren per week zouden kunnen zwemmen in Sijsjesberg.

Adelinde: "Deze doelgroepen worden onafhankelijk van elkaar ingedeeld. Het gaat om de volgende groepen:
-Ouderen van 65-plus;
-Ouders met jonge kinderen zonder diploma;
-Ouders met kinderen met zwemdiploma tot 12;
-Tieners van 12 -18 met diploma;
-Iedereen van 18-65 voor banen zwemmen;
-Tijdsloten voor de zwem- en waterpolovereniging."

Logistiek
Ook heeft de groep nagedacht over hoe het logistiek zou moeten als deze groepen komen zwemmen. Adelinde: "Voor de fietsen willen we een deel van de parkeerplaats reserveren. Dan kan er voor de ingang een rij met afstand gevormd worden."

Esther: "Zwemmers die klaar zijn, verlaten het terrein dan via de wielerclub. Dan moeten ze een stukje lopen, maar dat is te doen. Voor de doelgroep die moeilijk ter been is, willen we nog naar een alternatief kijken." Voor de doelgroepen zijn de tijdsloten niet even lang. "Bij tieners denken we aan 3 uur, terwijl banenzwemmers niet zolang nodig hebben. Als het bad van 6.45 tot 18.00 uur open is, zouden er zes tijdsloten zijn."

Positieve reactie
Het plan - inclusief een hele handleiding met hygiënemaatregelen, hoe je kan reserveren en hoe het werkt als je in het bad bent en er weer uit gaat - is vrijdag naar de gemeente gestuurd. Adelinde: "We kregen van het weekeinde al een hele positieve reactie van wethouder Roland Boom. Hij bedankte ons voor het grondige en uitvoerige plan."

Esther: "We verwachten niet dat het plan een op een zal worden overgenomen, maar de discussie is lopende en open." Adelinde: "De houding van de gemeente is nu veel meer open. Ik denk dat we met zijn allen wel graag willen dat het bad weer opengaat, maar voorop staat dat dit veilig moet."

Petitie tekenen
Om samen met de gemeente het plan verder uit te werken, vindt de groep het fijn als nog meer mensen de petitie willen tekenen. De teller staat nu op over de 1.300. Adelinde: "De mensen die de petitie tekenen, moeten niet vergeten dit te bevestigen. Ze krijgen hiervoor een mail, maar ik denk dat sommige mensen het vergeten of de mail komt in de spam."

Ook wijzen Adelinde en Esther er op dat iedereen met een e-mailadres kan stemmen. "Kinderen dus ook, als de ouders dat goed vinden." Esther: "Het zou fantastisch zijn om met 3.000 of 4.000 handtekeningen de gemeente te overtuigen dat de inwoners achter het idee staan om het bad verantwoord weer te openen."

Coronamaatregelen
"Er verandert nu zoveel in de coronamaatregelen in zo'n korte tijd, dat het toch ook mogelijk moet zijn om Sijsjesberg dit jaar nog te openen", gaat ze verder. Adelinde: "Dat zal anders zijn als de jaren ervoor, dus niet meer een hele dag met een koelbox recreëren bij 'de Sijs', maar er kan dan in ieder geval gezwommen worden."

Uit de krant